Het is weer zo ver. Deze week begint de lente officieel. Maar wat kunnen kinderen nu eigenlijk leren van de lente ? Wat is er nu zo bijzonder aan de lente ? En wat gebeurd er nu allemaal tijdens de lente ?

Los van de feestdagen die plaats vinden in de lente gebeurt er ook een hoop in de natuurlijk. Een nieuw begin, nieuw leven. In deze blog lees je dan ook welke activiteiten je kan ondernemen om kinderen meer te leren over de lente in het algemeen.

Ga de natuur in

Ga samen op zoek naar nieuw leven en bekijk hoe de natuurlijk opnieuw begint met groeien en bloeien. Bezoek het bos waar de bomen hun eerste groene blaadjes weer krijgen of ga naar een park en bekijk de sneeuwklokjes en narcissen die beginnen met groeien. Of kijk naar de bloesem die begint met groeien in de bomen langs een weg in je dorp of stad. Er is genoeg te zien en te beleven wanneer het weer wat warmer wordt.

Bezoek een (kinder)boerderij

Uiteraard is een boerderij of kinderboerderij bezoeken ook een hele leuke activiteit voor in de lente. De meeste lammetjes worden eind maart of in april geboren. Reden genoeg om eens te horen wanneer ze deze kleine beestjes verwachten op een (kinder)boerderij in de omgeving. Ook veel andere dieren krijgen kleintjes in rond deze tijd. Denk hierbij aan kalfjes, kuikentjes, biggetjes, veulens en kikkervisjes.

Groeien en bloeien

Zaai samen een aantal zaadjes zodat jullie samen de groei van de plantjes in de gaten kunnen houden. In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, radijs, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, doperwten, peultjes en prei. Zelf gebruik ik graag tuinkers aangezien dit zaadje al snel begint met groeien. Zeker voor kleine kinderen is dit gemakkelijk aangezien het dan een stuk minder geduld kost dan plantjes die maanden de tijd nodig hebben. Tuinkers groeit over het algemeen binnen een week goed genoeg om te kunnen eten.

Lezen en verdiepen

Om een thema goed te kunnen bespreken vind ik het belangrijk om er ook binnen mee aan de slag te gaan. Op het kinderdagverblijf en het Peuterarrangement doen wij dit door boekjes te lezen over het thema, woordkaarten met plaatjes over het thema te bekijken en ook gebruiken wij een praatplaat over het thema. Op deze manier kun je in gesprek gaan met de kinderen over de lente. Je komt erachter wat ze al weten én niet al te onbelangrijk: ook wat ze nog niet weten en waar je samen naar kunt kijken.

Maak een sensory bag

In een sensory bag vind je vaak water of gel met een drijvend plaatje of voorwerp. Kies ervoor om plaatjes van dieren, die in de lente worden geboren, erin te stoppen. Of ga samen buiten op zoek naar bloemetjes, bloesem, takjes of groene blaadjes van een boom en stop deze erin. Van 0 tot 4 jaar, alle kinderen vinden een sensory bag reuze interessant bij ons op het kinderdagverblijf. Zelfs oudere kinderen bekijken ze graag. Eventueel kun je ervoor kiezen om met oudere kinderen er slijm van te maken of slijm in de sensory bag te stoppen. Reuze interessant !

Wat vinden jullie een leuke activiteit om in de zomer te doen ?