Zodra je kind rond de 1 jaar is kan je al aan de slag gaan met getallen leren. Ze hoeven natuurlijk nog niet gelijk tot 100 te kunnen tellen, maar je kan nooit te vroeg beginnen met je kindje kennis te laten maken met de telwoorden. Ze zullen nog niet begrijpen dan na één twee komt of welke hoeveelheid het aangeeft, maar het woord zelf zullen ze dan al kennen.

Zodra je kindje een peuter is, dus tussen de 2 en de 4 jaar kan je aan de slag gaan met deze getallen. Je kan je peuter leren tellen op allerlei manieren. Hieronder noem ik een paar activiteiten die je daarvoor kan gebruiken.

Benoemen, benoemen, benoemen…

Als eerste wil ik je meegeven dat alles waarbij je telt voor een kindje een goede herhaling is. Je hoeft er niet eens met je kindje voor te gaan zitten. Ga je avondeten en zet je de borden op tafel ? Tel samen de borden, bekers, het bestek… Ga je samen op pad ? Tel met hoeveel mensen jullie gaan. Maak het jezelf niet te moeilijk. Kinderen leren sneller dan je denkt.

Getallen schrijven

Om getallen te leren is het goed om de cijfers over te trekken. Door te laten stempelen, verven, tekenen, met een auto rijden of iets dergelijks. Naast dat ze de cijfers leren kennen door ze over te trekken. Het helpt namelijk ook bij de hand-oog coördinatie en de concentratie van je kind. Daarnaast kun je ook kijken hoe de pengreep van je kindje is.

Lees nu ook… 6x de grove Motoriek van je baby stimuleren

Speelgoed met getallen

Tegenwoordig is er veel en leuk speelgoed waarvan je gebruik kan maken om aan de slag te gaan met getallen. Je hebt blokkentorens, muziekspeelgoed, ballen, (vloer)puzzels, spelletjes en allerlei andere soorten speelgoed waar je getallen op kan laten zien, dingen op kan tellen of knopjes op kan indrukken waar getallen op staan. Op deze manier laat je je kind niet alleen kennis maken met het tellen maar ook met hoe je de getallen schrijft.

Liedjes zingen

Er zijn heel veel liedjes waarin geteld word. Door zulke liedjes samen te zingen laat je je kind kennis maken met de getallen en het tellen. Ook al zingt je kindje nog niet mee, ze zullen er wel kennis mee maken.

Je kan de volgende liedjes bijvoorbeeld zingen:

  • Hoedje van papier
  • Ik zag twee beren broodjes smeren
  • Berend Botje
  • Het tellied (van Nijntje)
  • 10 kleine visjes zwommen in de zee

Tijdens het voorlezen

Heb je een momentje wanneer je je kind aan het voorlezen bent ? Tel samen dingen op de plaatjes van het boek. Staat er een zebra in ? Tel de strepen als dit mogelijk is. Staan er auto’s in ? Tel ze. Je kan alles tellen waar mogelijk.

Maak een spelletje

Maak een leuk spelletje. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Je kan je kindje 2 dezelfde getal bij elkaar laten zetten of het juiste aantal bij het getal laten zoeken. Dit kan natuurlijk met blokjes, knijpers, elastiekjes, foam getallen, stokjes, eierdozen… Eigenlijk met alles valt wel wat te bedenken. Op de foto zie je dan ook een paar voorbeelden.

Weet jij nog een leuke activiteit om te doen met getallen ? Laat het weten in de reacties !