Aangezien ik op een kinderdagverblijf werk wil ik ook regelmatig daaraan gerelateerde blogs gaan schrijven. Ook zullen er regelmatig leuke activiteiten en spelletjes gedeeld worden. In deze eerste “Juf Joanne” blog deel ik verschillende manieren waarop je de grove motoriek van je baby kan stimuleren.

Motoriek staat voor het vermogen dat je hebt om te bewegen. Dit wordt vaak nog in twee soorten motoriek uitgesplitst. Namelijk de Grove motoriek en de Fijne motoriek. In deze blog heb ik het specifiek over de grove motoriek.

Wisselende ondergrond

Wissel de ondergrond waar je kindje speelt regelmatig. Leg hem op een deken of speelkleed op de grond, houd je kindje op schoot, zet je kindje in een stoeltje (wanneer je kindje al kan zitten) of leg je kindje op de grond wanneer dit mogelijk is.

6 x de Grove motoriek van je baby stimuleren

Omringen met speelgoed

Stimuleer je kindje om te draaien, te rollen en te kruipen. Door speelgoed rondom te leggen zal je kindje moeten bewegen om speelgoed te pakken. Je kunt dit doen door het neer te leggen of door het bijvoorbeeld aan een hoepel vast te maken.

Ook een babygyms is een uitdaging voor een kindje vanaf ongeveer 3 maanden doordat ze hun armen en eventueel benen moeten gebruiken om de speeltjes te pakken. Tegenwoordig zijn er hele leuke en veilige babygyms te vinden.

Evenwicht

Het is natuurlijk afhankelijk van hoe ver de ontwikkeling van je kindje is en hoe oud je kindje is, hoe je dit het beste kunt doen. Maar het kan al heel simpel door spelletjes als “Paardje rijden” op je schoot, samen een bal over te rollen of laat je kindje op de buik spelen.

Vanaf de eerste week van een baby kun je je baby al op de buik laten liggen. Zorg hiervoor voor een stevige ondergrond zoals een speelkleed op de grond of een box. Laat je kindje op de armen steunen en leg eventueel een klein kussentje of opgerolde handdoek onder de borst van je kindje ter ondersteuning. Natuurlijk zal dit niet direct lukken en ook zal je baby het in het begin niet lang volhouden. Maar bouw het langzaam op met 2 à 3 keer één minuutje per dag en je kindje zal op een gegeven moment zichzelf op kunnen drukken. Doe dit natuurlijk alleen als je er zelf bij bent, je kindje goed wakker is én niet net gegeten heeft (om je schoonmaakwerk te besparen, haha).

6 x de Grove motoriek van je baby stimuleren

Blote voeten

Wanneer je kindje gaat lopen wil je natuurlijk dat je kindje dit op een veilige en goede manier leert. Met blote voeten spelen en lopen is het beste voor kinderen die beginnen met lopen. De balans en grip van je kindje is beter zonder schoenen.

Zolang je kindje nog niet buiten gaat lopen zijn baby schoentjes eigenlijk nog niet nodig. Mocht je je kindje toch wat aan willen doen dan is het beste om antislip slofjes of sokjes aan te doen. Wanneer de omgeving of vloer koud is, is dit natuurlijk wel een aanrader.

6 x de Grove motoriek van je baby stimuleren

Aanmoedigen

Complimenteren en aanmoedigen is op elk gebied van ontwikkelen goed. Door te complimenteren krijgt je kindje vertrouwen in zichzelf. Klap of juich als je kindje de eerste stapjes zet of als je kindje voor het eerst omrolt.

Veiligheid

Ja, hier bedoel ik natuurlijk de letterlijke veiligheid mee, want je wilt niet dat je kindje (hard) valt of in een gevaarlijke situatie terecht komt. Maar ik doel hier ook mee op de veiligheid om te ontwikkelen als het gaat om de mentale veiligheid van je kindje. Geef je kindje de ruimte en de tijd. Elk kindje ontwikkelt anders. Kan je kindje nog niet lopen ? Maar loopt een leeftijdsgenootje al een tijdje ? Dat geeft niets. Dan was je kindje druk met ontwikkelen op een ander gebied.

Wil je nu weten wat het gemiddelde is wat een baby kan bij een bepaald aantal maanden ? Neem dan even een kijkje op dit overzicht op Mamaplaats.nl.

Uiteraard is elk kind uniek en zo ook de ontwikkeling van ieder kind. Dit betekent dat niet ieder kind op hetzelfde moment hetzelfde kunnen. Mocht je toch twijfels hebben raad ik je aan om contact te leggen met een consultatiebureau of andere specialist.