Jullie willen heel graag wat kopen of laten maken, maar helaas is het net iets te duur. Dan kan je er voor kiezen om een lening aan te gaan. Hierbij komen een aantal zaken kijken. Een lening sluit je af voor een langere termijn en kan gevolgen hebben voor de toekomst. In deze blog deel ik een paar tips waar aan moet denken wanneer je een lening aan wilt gaan.

Welke leenvorm kies je ?

Als eerste ga je kijken naar welke leenvorm je kiest. Er zijn twee verschillende soorten leningen. Je kan gaan voor een Persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet. Welke vorm het beste bij jullie past is natuurlijk afhankelijk van jullie leendoel en jullie persoonlijke voorkeuren.

Een persoonlijke lening is een lening waarbij je vaste afspraken maakt met een bank. De bank maakt dan het bedrag over naar jouw rekening en jij betaalt dit bedrag terug in maandelijkse termijnen. Bij deze lening ligt je rente vast en kan deze dus ook niet meer worden verandert tijdens de looptijd van je lening. Je looptijd ligt hiermee ook vast en je weet dus wat je tijdens deze lening maandelijks moet gaan betalen voor een bepaalde tijd.

Een doorlopende krediet is een lening die iets flexibeler is dan een persoonlijke rekening. Je spreekt met de bank of aanbieder een kredietlimiet af. Dit is inclusief rente en de aflossing van de lening. Met dit afgesproken bedrag, kredietlimiet, krijg jij een bankrekening ter beschikking. Elke maand betaal jij een percentage van het limiet. De rente hierbij is variabel. Het kan dus stijgen, maar ook dalen. Mocht je een maand extra geld kunnen aflossen, dan kan dit. Wanneer dit achteraf toch niet verstandig was kan je vaak de afgeloste bedragen toch weer terugnemen zonder problemen. Een doorlopend krediet is een erg flexibele kredietvorm.

7 tips voor het afsluiten van een lening

Vergelijk leningen

Natuurlijk is het het makkelijkst om de eerste de beste lening aan te gaan bij bijvoorbeeld je bank. Maar ik raad je aan om toch eerst te gaan vergelijken, want de rente kan een groot verschil maken. Houd er rekening mee dat banken vaak meer rente vragen dan andere aanbieders. En kijk ook goed naar de voorwaarden van de leningen. Denk hierbij aan wat er gebeurt bij overlijden of dat een bank of aanbieder een optie geeft tot boetevrij extra aflossen (of juist niet…).

Je kan een tussenpersoon vragen om het kostenverschil uit te rekenen. Of je kan gebruik maken van Lening.nl. Hier kan je aanbieders vergelijken voor het afsluiten van een lening.

Stel je looptijd vast

Bekijk goed wat het doel van je lening is. Zijn jullie van plan om iets te kopen wat na 5 á 6 jaar al weer aan vervanging toe is. Kies dan voor een lening waarbij de looptijd maximaal die 5 jaar is. Door dit te doen voorkom je dat je nog betaald voor iets wat al lang niet meer in je bezit is.

7 tips voor het afsluiten van een lening

Bekijk je leefsituatie

Houd rekening met je leefsituatie en eventuele toekomstige veranderingen. Ben je in verwachting of hopen jullie binnenkort zwanger te raken of ga je binnenkort minder werken of misschien zelfs met pensioen ? Dat zal invloed gaan hebben op wat je maandelijks kan missen aangezien zulke veranderingen invloed hebben op je financiële situatie.

Lees nu ook… 9 tips voor de aankoop van jouw droomhuis

Fiscaal aftrekbaar ?

Let erop dat wanneer je een lening afsluit voor een aankoop, het onderhoud en/of de verbetering van jullie woning dat de rente en kosten onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. Oftewel, je mag dan een bepaald bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Op deze manier verkleint je belastbaar inkomen en betaal je uiteindelijk minder belastingen. Dan raad ik aan even een kijkje te nemen op de site van de Belastingdienst.

Maandlasten

Als je een lening wilt afsluiten moet je dit natuurlijk wel kunnen betalen. Je kent de reclames vast wel: “Want geld lenen, kost geld.”

Bereken dus je maandlasten op bijvoorbeeld een site als Lening.nl, maar ook op veel banksites kan je deze berekeningen vinden. Op deze manier kan je zien wat je maandelijks kwijt zou zijn aan deze lening. Zou je dit kunnen missen voor de gehele looptijd van je lening ?

Voorbeeld maandlasten berekenen

 

Ziekte of werkloosheid

Ik begin hier liever niet over. En we gaan er natuurlijk vanuit dat je gewoon lekker kan blijven werken en niet werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Of in het ergste geval dat jullie beide of een van jullie komt te overlijden. Maar je moet er wel rekening mee houden dat het mogelijk is dat het gebeurd.

Houd dit in gedachten wanneer je de voorwaarden bekijkt. Wat gebeurd er als je in een onverwachte situatie terecht komt ? Vervalt het dan of blijf jij of een andere nabestaande achter met een lening die je misschien niet meer kan betalen ? In veel gevallen is er ook een verzekering voor een soortgelijke situatie die je af kan sluiten voor een paar euro per maand.

Welke tip heb ik gemist volgens jou ?

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker