Aangezien de lockdown weer verlengd is en we met z’n allen langer thuis zitten heb ik een aantal tips om het zo effectief en gezellig mogelijk te houden. Want langzamerhand zijn we allemaal wel klaar met die lockdown toch ?

Afspraken & regels

Niets is zo belangrijk als het maken van regels en afspraken wanneer je samen leeft of werkt. Daarom is het ook belangrijk om met elkaar afspraken te maken. Wanneer kunnen de kinderen je wel storen met hun vragen en wanneer moeten ze even wachten met vragen stellen die ook uitgesteld kunnen worden.

Denk bijvoorbeeld aan: “Als de deur dicht is mag je alleen binnenkomen in nood” of “Als ik mijn koptelefoon op heb dan kan je even niets vragen.”

Sta eerder op

Dit is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk, want nachtrust is ook belangrijk. Maar probeer is een halfuurtje of uurtje eerder op te staan. Dan kan je lekker aan de slag, in het huis of alvast met je werk, zonder dat de kinderen al rond lopen te rennen. En soms is dit momentje ook wel even lekker om even rustig je dag te starten met een kop koffie. Net wat je nodig hebt om relax je dag te beginnen.

Werken in shifts

Natuurlijk is dit niet voor iedereen mogelijk en ook afhankelijk van de leeftijd van je kinderen. Maar wanneer jullie allebei thuiswerken is het een idee om in shifts te werken. De een de ochtend en de ander de middag. Dan kan je dat deel van de dag knallen en het andere moment van de dag heb je net even meer aandacht voor de kinderen.

Doen jullie kinderen ‘s middags nog een slaapje ? Dan is het ideaal, want dan kunnen jullie allebei op dat moment nog even knallen.

Ben je alleenstaand of is het voor één van de twee niet mogelijk om thuis te werken ? Misschien is er wel een buurman of buurvrouw die met hetzelfde probleem zit. Help elkaar dan een beetje door bijvoorbeeld de ene dag de kinderen bij jou aan de keukentafel te zetten en de andere dag bij de ander. Zo kunnen jullie allebei een hele dag aan het werk zonder gestoord te worden. Natuurlijk kan je ook een tiener uit de buurt vragen of ze een paar uurtjes kunnen helpen met het huiswerk van je kinderen.

Plannen, plannen, plannen…

Zorg voor een planning. Per week of per dag, net wat voor jullie werkt. Op school werken de kinderen ook met een planning, dus de structuur zullen ze fijn vinden. Maak een planbord of maak kaartjes waarop staat wat de kinderen vandaag moeten doen. Uiteraard is de soort planning ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Lees nu ook… Als thuis niet veilig is…

Chaos, it is

Ga er van uit dat het niet allemaal perfect zal gaan. Je werk zal niet hetzelfde gaan als wanneer je op kantoor bent. Je productiviteit zal minder zijn. Voor jou is het verwarrend en soms vervelend, laat staan voor de kinderen. Ze zullen het lang nog niet allemaal begrijpen.

Thuiswerken - Even naar buiten
Thuiswerken – Even naar buiten

Praten & maak het gezellig met elkaar

Blijf praten met elkaar. Op deze manier kom je er achter wat wel werkt en wat niet werkt tijdens het thuiswerken. Maar naast gesprekken met elkaar is het ook belangrijk om lol te maken met elkaar. Las een vrije middag of een vrij uurtje in als het mogelijk is en ga met elkaar lekker ergens een rondje lopen of laat de kinderen uitrazen in een speeltuin, terwijl jullie genieten van een coffee to-go.

Praat met elkaar tijdens een vast moment. Neem op een vast moment pauze met ze allen en gebruik dit moment ook om alle verhalen te delen. Kinderen hebben behoeften aan verhalen delen en waarschijnlijk jij zelf ook. Door dit op een vast moment te doen, kunnen jullie de rest van de dag meer focussen op het (school)werk.

Communiceren met je werk

Naast communicatie tussen jou en je gezinsleden is het ook belangrijk om in gesprek te blijven gaan met je werkgever en collega’s. Je zult niet elke dag zo productief zijn als dat je op je werk bent. Je kinderen bepalen grotendeels je ritme en dat kan soms best vervelend zijn. Leg de situatie uit aan je werkgever en collega’s. Ze zullen het vast en zeker begrijpen en wie weet zitten zij wel in een soort gelijk schuitje en kunnen jullie elkaar helpen.

Heb jij nog een tip voor wat je wel of juist niet moet doen tijdens het thuiswerken ?

Deze blog is geen onderdeel van een samenwerking of sponsoring.