Ben je net als ik een held op sokken als het gaat om plannen? Vaak heb ik wel een planning, maar deze echt nakomen is regelmatig best lastig… Door deze tips word ik steeds beter in het plannen. Hopelijk heb je er ook wat aan!

De rugzak - Sarah Surgey

Stel concrete, haalbare doelen

Bedenk je wat je wilt bereiken. Pak hiervoor een blaadje en schrijf je doel op. Wil je bijvoorbeeld al maanden je kast uitzoeken, maar blijf je het uitstellen? Of komt er een toets op school of een belangrijk project op je werk aan? Schrijf op wat je wilt bereiken en geef jezelf een deadline.

Bedenk wat je deze maand wilt bereiken en hak dit doel in kleine stukjes. Wat zou je per dag of per week kunnen doen? Zorg dat het een klein, haalbaar en concreet doel word.

Wil je bijvoorbeeld je kledingkast uitmesten, maar heb je te weinig zin of tijd om het in één keer te doen? Begin dan met één plank of soort kledingstukken per keer. Doe bijvoorbeeld eerst je broeken en doe morgen de shirtjes. Heb je een dag meer tijd? Plan dan 2 of 3 planken in. Zo is je doel haalbaar en klein.

Plan ALLES!

Ja, klinkt misschien gek, maar zodra je al je vrije tijd ook in gaat plannen zul je bewuster bezig zijn met plannen. Zo zul je het na verloop van tijd gemakkelijk doen en heb je die agenda misschien niet eens meer nodig. Daarnaast heb je ook meer inzicht in de tijd die je besteedt aan je hobby’s en uitjes. Zo kun je je verplichtingen er gemakkelijk omheen plannen.

Schrijf, schrijf, schrijf…

Vergeet je net als ik wel eens iets van je planning? Schrijf het op (Zoals mijn vriend altijd tegen mij zegt…)! Hierdoor ben je er bewust mee bezig. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een agenda, planner of notitieboek gebruiken. Zo gebruik ik op het moment de Purpuz Planner. Ideaal, want hierin kun je voor jezelf ook maandelijkse en dagelijkse doelen inplannen. Zeker een aanrader mocht je moeite hebben met het concreet en haalbaar maken van je doelen. Mocht je er niet uitkomen wat voor agenda je wilt gebruiken dan kun je ook een kijkje nemen op mijn blog “Online agenda of papieren agenda ?”.

Woordkaarten

Ademruimte

Geef jezelf wat ademruimte in je planning. Plan niet alles strak, maar zorg ook dat er wat ruimte is wanneer een taak iets langer duurt dan verwacht. Zo loop je minder snel achter gaan lopen op je planning en voorkom je stress en opgeven.

Keep the rhythm

Geef jezelf een ritme. Kun je je ‘s avonds beter concentreren of kun je juist ‘s morgens meer uit je handen krijgen? Zorg er dan voor dat je op het voor jou juiste moment de dingen inplant die de meeste concentratie of energie nodig hebben. Zorg dat de planning(smethode) bij jou past. Ontdek wat het beste bij jou past en werk hieraan.

Ruim op!

Een rommelig bureau of een volle mailbox zullen niet helpen met het focussen op je taak. Ruim dit dus eerst op voordat je begint, want hierdoor zul je alleen maar extra afleiding hebben.

Wat zorgt er voor afleiding? Word je afgeleid door al die appjes die je binnen krijgt? Leg je telefoon dan even weg of leg hem in elk geval op het scherm zodat je de appjes niet binnen ziet komen. En vergeet niet om je geluid uit te zetten, want anders zul je alsnog de verleiding krijgen om de berichtjes even te lezen. Zo beland ik uiteindelijk altijd op instagram of facebook en ben ik helemaal afgeleid…

Woordkaarten

Prioriteiten

Stel je prioriteiten. Wat is nu echt belangrijk? Welke taak kan op een later moment gedaan worden deze week of maand? Let op de taken die nu moeten gebeuren en stel ze niet uit. Hoe vervelend ze ook zijn. Sommige taken moeten nu eenmaal gebeuren en kun je niet om heen omdat andere dingen, jijzelf of je omgeving dan spaak lopen.

Vervelendste taak eerst

Helaas zijn er soms ook vervelende taken. Zorg ervoor dat je deze als eerste doet. Zo voorkom je uitstelgedrag. Doe het gewoon gelijk, dan ben je er van af en voorkom je dat je achter gaat lopen met de rest van je planning. Dit helpt mij heel erg, want op deze manier kan ik mijn planning afwerken en heb ik daarna vaak nog wat vrije tijd over.

Best for the last, beloon jezelf!

Vergeet jezelf niet af en toe te belonen voor het behalen van je doelen. Voor mij helpt het om een beloning voor mijzelf te bedenken voor ik begin aan mijn taken. Zo heb ik iets om naar uit te kijken en dit motiveert mij extra om iets te doen. Zo kun je bijvoorbeeld als doel hebben om je kleding uit te zoeken en de kleding die je niet meer draagt te verkopen, weg te gooien of weg te geven. Als je voor jezelf vaststelt dat, nadat je je doel behaald hebt, je dat ene leuke shirt mag kopen. Dan zal je motivatie stijgen.

Hopelijk hebben jullie hier iets aan en kunnen jullie hier ook mee aan de slag. Mochten jullie vragen hebben, let me know!

Waar loop je tegenaan als het gaat om plannen?

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang

Het is weer tijd voor Sinterklaas activiteiten. Op de Buitenschoolse opvang vinden de kinderen het superleuk om spelletjes en activiteiten te doen. Pepernoten bakken is natuurlijk één van de activiteiten, maar in deze blog zet ik een aantal activiteiten op een rijtje die je kunt doen op de BSO tijdens de Sinterklaastijd.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com