Vorige week deelde ik een blog met het antwoord op de vraag “Wat is de Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind?“. Maar wat kun je nu eigenlijk doen om deze sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren? Welke activiteiten kun je samen doen om een kind te ondersteunen bij deze ontwikkeling?

Boekjes lezen over gevoelens
Door samen een boekje te lezen help je je kind te leren om gevoelens van anderen te herkennen en erop te reageren. Er zijn voor elke leeftijd wel boekjes te vinden over emoties. Zo bestaat er van de Kikker boekjes een groot aantal boekjes over emoties. Bijvoorbeeld: “Kikker en het vogeltje“ over rouwen en verdriet, “Kikker is verliefd“ over liefde en “Kikker is bang“ over angst.
Maar ook boeken voor oudere kinderen kunnen emoties goed bespreekbaar maken zoals “De kleur van emoties“, “Beren op de weg, spinsels in je hoofd“, “Tussen je oren“, “De zware rugzak“ of “De NEEhoor“.
Het voordeel aan het lezen van een boekje is dat je achteraf nog een activiteit of gesprek toe kan voegen aan het moment.
Spelletjes met gezichtsuitdrukkingen
Je kunt hier heel uitgebreid op in gaan. Je kunt de gezichtsuitdrukking van je kindje imiteren wanneer ze nog jong zijn of steek je tong uit. Herhaal het een paar keer tot je kindje mee gaat doen. Zijn de kinderen wat ouder? Dan kun je ze elkaar laten spiegelen in bijvoorbeeld de klas.
Gevoelens delen voor in de klas
Ik heb dit regelmatig in klassen voorbij zien komen tijdens mijn stages. Kaartjes met emoties erop of emotiemeter zodat de kinderen kunnen laten zien hoe ze zich voelen. Het kan heel simpel zijn met blij, oké en boos/verdrietig of heel uitgebreid. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden laten zien. Door er een knijper aan te doen bij de emotiemeter kunnen kinderen het gemakkelijk veranderen.
Op deze manier kun je emoties bespreekbaar maken in de klas én je kunt direct zien aan welke kinderen je even aandacht moet besteden omdat ze niet lekker in hun vel zitten.
Zing samen een liedje
Door samen een liedje te zingen over gevoelens kun je gevoel benoemen, maar wist je dat een liedje zingen al genoeg is om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren?
Zing samen een liedje of schootspelletje zoals “een damespaard” of “hop paardje hop”, maar ook een liedje (eventueel met bewegingen) zingen kan een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van je kind.
Zonnetje van de week
Ook deze activiteit heb ik bij elke stage wel voorbij zien komen. Wellicht in een iets ander jasje gegoten, maar elke klas had wel een vorm van “Zonnetje van de week”. Elke week wordt er (random) een kind gekozen, maar wel op een manier dat ieder kind een keer aan de beurt komt. Denk bijvoorbeeld aan stokjes met namen erop of bakjes met foto’s van de kinderen. Zo kun je elke week één kind trekken uit het bakje en komt iedereen aan de beurt.
Maak samen met de kinderen een poster of blad die gaat over het gekozen kind. Laat iedereen opnoemen wat ze leuk vinden aan hem of haar. Zo verzamel je allerlei complimenten en kun je het kind een zelfvertrouwen boost geven.

Samen spellen spelen
Dit is in principe voor elke leeftijd een goede activiteit. Je leert samen werken of juist omgaan met verlies en winst. Veel kinderen vinden het moeilijk om om te gaan met hun verlies. Daarom is het verstandig om te beginnen met spellen waarbij kinderen moeten samenwerken in plaats van tegen elkaar moeten spelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende coöperatieve spellen:
– Max de kat (4+)
– Escaperoom spellen (4+)
– Bank Attack (7+)
– Vis spelletjes (0-4)
Is je kind al wat verder in de sociaal-emotionele ontwikkeling dan kun je ervoor kiezen om een spel te spelen waarbij je tegen elkaar moet spelen. Hierbij kun je denken aan:
– Monopoly
– Mens-erger-je-niet
– Carcassonne (6+)
– Catan (10+) of Catan Junior (6-10)
– Mikado
Door spellen te spelen leren kinderen hun eigen emoties te beheersen, maar ook om de emoties en reacties van anderen te begrijpen en te herkennen.
Maak een motoriekbak
Deze activiteit kunnen de kinderen zelfstandig doen. Door een motoriekbak te maken en hierin emoties te verwerken kunnen kinderen zelf aan de slag met welke emoties er zijn. Dit kun je dus perfect gebruiken voor peuters en kleuters.
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.
Veel leesplezier!
Het kan heel simpel zijn
Als laatste wil ik meegeven dat deze ontwikkeling heel gemakkelijk te stimuleren is. Door samen activiteiten te ondernemen of kinderen mee te nemen in de dagelijkse routine door te koken of samen boodschappen te doen kun je deze ontwikkeling al stimuleren. Ga samen lekker voetballen, wandelen, schelpen zoeken op het strand of maak een speurtocht waar kinderen samen mee aan de slag kunnen gaan.
Maak de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren dus niet te moeilijk. Er is een hele hoop wat je kunt doen om dit ontwikkelingsgebied te stimuleren.
Wat doe jij graag met je kinderen om op sociaal of emotioneel vlak bezig te zijn?
Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.
Lees nu ook...
Zo heb je altijd de juiste kinderfiets!
Een kinderfiets voor jouw kind vinden is lang niet altijd even makkelijk. Want waar moet je nu precies op letten? In deze blog help ik je een handje voor het vinden van de beste kinderfiets voor jouw zoon of dochter.
Zo richt je een kleine kinderkamer in
Super leuk een kinderkamer inrichten! Maar wat nu als je een kleine kamer hebt om in te richten? Dan moet je creatief zijn met de ruimte.
Zo maak je een leuke en leerzame motoriekbak
Met een voelbak heb je gegarandeerd uren speelplezier. En hiermee oefent je kindje ook nog eens de fijne motoriek!
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Veel (lees)plezier !
Get In Touch
Whatsapp: +31 6 17462298
Email: info@inspirationnl.com
Hoi,
Ik had een vraag aan de hand van wat ik hier gelezen heb. Ik moet voor mijn stage een activiteit doen met kinderen van 1,5 jaar oud. hierbij is het belangrijk dat ik een sociaal emotioneel stimuleert. heb jij nog tips of ideeen hoe ik dit het beste kan gaan doen?
Hoi Judith! Wat leuk dat je reageert. Hopelijk heb je iets aan de blog! Deze blog is inderdaad iets meer gericht op de wat oudere kinderen.
Misschien heb je iets aan mijn blog over activiteiten over emoties: https://inspirationnl.com/activiteiten-voor-kinderen-over-emoties/ .
Eventueel zou je ook mijn blog over wat de sociaal-emotionele ontwikkeling nu precies inhoud kunnen lezen. https://inspirationnl.com/wat-is-de-sociaal-emotionele-ontwikkeling-van-een-kind/
Mocht je na het lezen van deze blogs nog geen inspiratie/ideeën hebben, stuur dan gerust even een mailtje naar info@inspirationnl.com of een berichtje via een social media kanaal. Dan kan ik je verder helpen 🙂
Liefs Joanne