Omgaan met emoties kan voor (jonge) kinderen een enorme opgave zijn. Daarom is het belangrijk om het hierover te hebben en om met de kinderen in gesprek gaan over wat emoties nu eigenlijk zijn. In deze blog vind je dan ook verschillende activiteiten over emoties voor kinderen.

Boeken (voor)lezen

Naast dat het lezen van boeken goed is voor de taal- en spraakontwikkeling is het ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. In een groot deel van de kinderboeken staan emoties of één bepaalde emotie centraal. Door hierover te lezen leert een kind de emoties begrijpen, herkennen en benoemen. Daarnaast kunnen ze ook leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en kan het een opening zijn tot gesprek. Ze leren emoties verwerken en leren ze om met emoties van anderen om te gaan .

Een paar voorbeelden van boekjes die over emoties gaan zijn:

– De serie van kikker met emoties (Kikker is bang, Kikker is verliefd, Kikker is bedroefd etc…)
Woezel en Pip – Blij… en Boos! of Woezel en Pip – Stop, hou op !

De zware rugzak 

Spelen met poppen

Een tijdje terug bestelde ik deze gave handgemaakte poppetjes via Instagram bij @portrait_pegs. Met deze of met andere poppetjes kun je een verhaal spelen of de kinderen zelf lekker laten spelen. Je kunt hierbij stimuleren om te spelen met de emoties van de poppetjes. Ook barbies of andere soorten poppen werken hier uiteraard goed bij. Door emoties in spel te betrekken leren kinderen spelenderwijs hoe ze met emoties om kunnen gaan en ook hoe ze de emoties kunnen noemen.

                    <a href="https://www.instagram.com/p/CMC51NUpK2_/">
            <img width="300" height="225" src="https://inspirationnl.com/wp-content/uploads/2021/03/wp-1615217669708-scaled.jpg" alt="Emotie poppetjes" loading="lazy" srcset="https://i1.wp.com/inspirationnl.com/wp-content/uploads/2021/03/wp-1615217669708-scaled.jpg?w=2560&amp;ssl=1 2560w, https://i1.wp.com/inspirationnl.com/wp-content/uploads/2021/03/wp-1615217669708-scaled.jpg?w=1280&amp;ssl=1 1280w, https://i1.wp.com/inspirationnl.com/wp-content/uploads/2021/03/wp-1615217669708-scaled.jpg?w=1920&amp;ssl=1 1920w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" />               </a>
  <h2 style="letter-spacing: normal;"><strong>Versjes &amp; Liedjes</strong></h2>

Er zijn veel versjes en liedjes waarin er wordt gesproken of gezongen over emoties. Bewust, maar ook vaak onbewust. Denk maar is aan de liedjes 
Klap is in je handjes
Clowntje Piet
If you’re happy and you know it of de nederlandse versie van juf Roos: Als je blij bent
 
Zoek maar is op Google of Youtube naar kinderliedjes of versjes met de emotie waar jij naar op zoek bent en er komen er vast en zeker een aantal omhoog.
 

Spiegelen

Kinderen zijn dol op spiegelspelletjes. Daarom is het leuk om hier een spelletje van te maken. Laat twee kinderen tegenover elkaar zitten. De één doet een emotie voor en de ander moet de emotie nadoen. 

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een spiegel te pakken wanneer je deze activiteit maar met één kind doet. Zet de spiegel voor het kind en noem emoties op. Als het kind deze emotie dan uitbeeld kan hij direct zien hoe deze emotie er bij hem of haar uit ziet. Weet het kind niet zo goed hoe de emotie het beste uitgebeeld kan worden, dan kun je het even voordoen. Op deze manier zal het kind de emotie ook sneller bij zichzelf herkennen.

Knutselen

Er zijn ontzettend veel knutselwerkjes te bedenken die gaan over emoties. Je kunt hier veel verschillende materialen voor gebruiken. Papier, papieren borden, keukenrollen, knopen, rietjes, ijsstokjes, stenen, andere materiaal uit de natuur en nog veel meer. Ik zal hieronder een drietal voorbeelden geven.

Papieren emotiebord 
Knip een papieren bord door de helft. Laat het kind hier de mond van een bepaalde emotie optekenen. Bijvoorbeeld “Teken een mond die verdrietig is”. Plak een ijslollystokje achter het bordje. Op deze manier kan het kind het bord voor zijn gezicht houden om te laten zien hoe de emotie eruit ziet. Uiteraard kun je ook het hele bordje gebruiken voor het hele gezicht. Net wat je leuker vind.

Emotie stressballen
Vul een ballon met bloem zodat het op een klein balletje lijkt en maak er een knoopje in. Op de ballon teken je één van de emoties. Wil je nog haren maken dan kun je wol gebruiken en er bijvoorbeeld een pom pom op maken.

Natuurlijke emoties
Laat de kinderen dingen uit de natuur verzamelen. Denk hierbij aan steentjes, eikeltjes, gras, bladeren enzovoorts. Laat ze dit opplakken op een papier of om het helemaal natuurlijk te houden op een grote steen. De interesse van de kinderen blijft vaak groter als ze helemaal zelf mogen bepalen hoe ze het doen. Laat ze bijvoorbeeld zelf kiezen of ze het op papier willen maken of ergens anders op (een oude cd, een papieren bord o.i.d. zijn er ook voor geschikt).

 

Lees nu ook… Leren communiceren met kinderen

Tekenen of schilderen

Emoties tekenen of schilderen helpt om ze beter te herkennen. Denk hierbij aan het schilderen van een zelfportret, het maken van een strip waar emoties in voor komen of het tekenen van een vriendje of vriendinnetje. Laat ze na denken over welke emotie ze nu voelen of welke emotie ze denken dat de persoon of het stripfiguur die ze tekenen nu moet voelen. 

Spellen

Er zijn verschillende spellen te vinden die gaan over emoties. Denk hierbij aan kwartet of memory, maar ook aankleedspellen waarbij het gezicht aangekleed moet worden met een emotie. Voor de iets oudere kinderen bestaan er ook inzichtspellen. Dit spel bestaat uit kaarten waarbij je aan de slag kunt met de vragen die zich op het kaartje bevinden. “Hoe zou jij reageren op … ? ” en “Welke emotie voel je hierbij ?”. Op deze manier kun je aan de slag gaan met je emoties en kan je je eigen emoties beter leren begrijpen. Dit spel is overigens ook voor volwassenen te gebruiken.

Wat vind jij een fijne manier om je kind te helpen met het begrijpen van zijn of haar emoties ?

Dit blogbericht is niet gesponsord. Ik schreef dit blogbericht naar eigen mening en ervaring en kreeg niets opgestuurd of betaald.