Omgaan met emoties kan voor (jonge) kinderen een enorme opgave zijn. Daarom is het belangrijk om het hierover te hebben en om met de kinderen in gesprek gaan over wat emoties nu eigenlijk zijn. In deze blog vind je dan ook verschillende activiteiten over emoties voor kinderen.
Emoties | Help, mijn kind kan niet samen spelen…

Boeken (voor)lezen

Naast dat het lezen van boeken goed is voor de taal- en spraakontwikkeling is het ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. In een groot deel van de kinderboeken staan emoties of één bepaalde emotie centraal. Door hierover te lezen leert een kind de emoties begrijpen, herkennen en benoemen. Daarnaast kunnen ze ook leren hoe ze hun emoties kunnen uiten en kan het een opening zijn tot gesprek. Ze leren emoties verwerken en leren ze om met emoties van anderen om te gaan .

Een paar voorbeelden van boekjes die over emoties gaan zijn:

– De serie van kikker met emoties (Kikker is bang, Kikker is verliefd, Kikker is bedroefd etc…)

Woezel en Pip

Blij… en Boos! of Woezel en Pip – Stop, hou op !

Spelen met poppen

Een tijdje terug bestelde ik deze gave handgemaakte poppetjes via Instagram bij @portrait_pegs. Met deze of met andere poppetjes kun je een verhaal spelen of de kinderen zelf lekker laten spelen. Je kunt hierbij stimuleren om te spelen met de emoties van de poppetjes. Ook barbies of andere soorten poppen werken hier uiteraard goed bij. Door emoties in spel te betrekken leren kinderen spelenderwijs hoe ze met emoties om kunnen gaan en ook hoe ze de emoties kunnen noemen.

Versjes & Liedjes

Er zijn veel versjes en liedjes waarin er wordt gesproken of gezongen over emoties. Bewust, maar ook vaak onbewust. Denk maar is aan de liedjes:

Klap is in je handjes

Clowntje Piet

If you’re happy and you know it of de nederlandse versie van juf Roos: Als je blij bent

Zoek maar is op Google of Youtube naar kinderliedjes of versjes met de emotie waar jij naar op zoek bent en er komen er vast en zeker een aantal omhoog.

Spiegelen

Kinderen zijn dol op spiegelspelletjes. Daarom is het leuk om hier een spelletje van te maken. Laat twee kinderen tegenover elkaar zitten. De één doet een emotie voor en de ander moet de emotie nadoen.  Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een spiegel te pakken wanneer je deze activiteit maar met één kind doet. Zet de spiegel voor het kind en noem emoties op. Als het kind deze emotie dan uitbeeld kan hij direct zien hoe deze emotie er bij hem of haar uit ziet. Weet het kind niet zo goed hoe de emotie het beste uitgebeeld kan worden, dan kun je het even voordoen. Op deze manier zal het kind de emotie ook sneller bij zichzelf herkennen.

Knutselen

Er zijn ontzettend veel knutselwerkjes te bedenken die gaan over emoties. Je kunt hier veel verschillende materialen voor gebruiken. Papier, papieren borden, keukenrollen, knopen, rietjes, ijsstokjes, stenen, andere materiaal uit de natuur en nog veel meer. Ik zal hieronder een drietal voorbeelden geven.

Papieren emotiebord

Knip een papieren bord door de helft. Laat het kind hier de mond van een bepaalde emotie optekenen. Bijvoorbeeld “Teken een mond die verdrietig is”. Plak een ijslollystokje achter het bordje. Op deze manier kan het kind het bord voor zijn gezicht houden om te laten zien hoe de emotie eruit ziet. Uiteraard kun je ook het hele bordje gebruiken voor het hele gezicht. Net wat je leuker vind.

Emotie stressballen

Vul een ballon met bloem zodat het op een klein balletje lijkt en maak er een knoopje in. Op de ballon teken je één van de emoties. Wil je nog haren maken dan kun je wol gebruiken en er bijvoorbeeld een pom pom op maken.

Natuurlijke emoties

Laat de kinderen dingen uit de natuur verzamelen. Denk hierbij aan steentjes, eikeltjes, gras, bladeren enzovoorts. Laat ze dit opplakken op een papier of om het helemaal natuurlijk te houden op een grote steen. De interesse van de kinderen blijft vaak groter als ze helemaal zelf mogen bepalen hoe ze het doen. Laat ze bijvoorbeeld zelf kiezen of ze het op papier willen maken of ergens anders op (een oude cd, een papieren bord o.i.d. zijn er ook voor geschikt).

Tekenen of schilderen

Emoties tekenen of schilderen helpt om ze beter te herkennen. Denk hierbij aan het schilderen van een zelfportret, het maken van een strip waar emoties in voor komen of het tekenen van een vriendje of vriendinnetje. Laat ze na denken over welke emotie ze nu voelen of welke emotie ze denken dat de persoon of het stripfiguur die ze tekenen nu moet voelen.

Spellen

Er zijn verschillende spellen te vinden die gaan over emoties. Denk hierbij aan kwartet of memory, maar ook aankleedspellen waarbij het gezicht aangekleed moet worden met een emotie. Voor de iets oudere kinderen bestaan er ook inzichtspellen. Dit spel bestaat uit kaarten waarbij je aan de slag kunt met de vragen die zich op het kaartje bevinden. “Hoe zou jij reageren op … ? ” en “Welke emotie voel je hierbij ?”. Op deze manier kun je aan de slag gaan met je emoties en kan je je eigen emoties beter leren begrijpen. Dit spel is overigens ook voor volwassenen te gebruiken.

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Wat vind jij een fijne manier om je kind te helpen met het begrijpen van zijn of haar emoties ?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Boeken over emoties voor de onderbouw

Boeken over emoties voor de onderbouw

Als het gaat om emoties dan zijn boeken, als je het mij vraagt, een goed hulpmiddel om in gesprek te gaan met kinderen. Kinderen kunnen zich inleven of herkennen in de hoofdpersoon van een boek.

Lees meer
Sociale energizers voor de bovenbouw

Sociale energizers voor de bovenbouw

Energizers zijn perfect in de klas. Even tussen de lessen door om de aandacht erbij te houden, de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren, voor een actieve houding en meer energie bij de kinderen.

Lees meer
Activiteiten om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren

Activiteiten om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren

Vorige week deelde ik een blog met het antwoord op de vraag “Wat is de Sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind?”. Maar wat kun je nu eigenlijk doen om deze sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren? Welke activiteiten kun je samen doen om een kind te ondersteunen bij deze ontwikkeling?

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com