Is het mogelijk voor kinderen om contactlenzen te dragen ? Er zijn een hoop verschillende verhalen over. De één zegt dat het goed mogelijk is, terwijl een ander zegt dat dat slecht is voor de ogen van je kind. Maar hoe zit dit nu precies ? Vanaf welke leeftijd kan een kind contactlenzen dragen ? En is dit beter dan een bril of toch niet ?

De rugzak - Sarah Surgey

Vanaf welke leeftijd?

In principe is er geen minimale leeftijd, maar het is aan te raden om pas na 8 jaar te beginnen met het dragen van contactlenzen. Tot dat een kind 8 jaar is kan er nog een lui oog ontwikkeld worden, daarom deze ‘minimum leeftijd’. Lenzen zijn in principe niet schadelijk voor de groei van de ogen van je kind. Een bril of contactlenzen dragen maakt in dat opzicht niet uit. Maar het belangrijkste is natuurlijk het individuele ontwikkelingstempo. Waar het ene kind al verantwoordelijk genoeg is om op zijn achtste contactlenzen te verzorgen, kan het andere kind dit misschien pas op zijn tiende op een goede manier.

Verantwoordelijkheid

Hoe verantwoordelijk is je kind ? Dit is een hele belangrijke aangezien lenzen én, het belangrijkste, ogen hele kwetsbare dingen zijn. Is je kindje verantwoordelijk genoeg om elke dag de lenzen in te doen, uit te doen én de lenzen schoon te maken en te verzorgen? Weet je het niet zeker? Probeer het dan eens uit. Kan je kindje elke avond uit zichzelf zijn of haar tanden poetsen? Test dit eens een maand uit. Als dit je kind lukt, dan is het waarschijnlijk wel klaar voor contactlenzen.

Welke soort lenzen?

Er zijn verschillende soorten lenzen. Zo heb je voordelige daglenzen. Deze zijn ideaal om een tijdje te proberen. Zo kun je samen met je kind ervaren of contactlenzen voor jullie werken. Deze lenzen doe je ‘s ochtends in en gooi je na gebruik weg. Uiteraard zijn deze wel duurder dan als je kijkt naar week- of maandlenzen.

Ook zijn er weeklenzen en duurzame maandlenzen. Deze lenzen gaan langer mee en zijn in verhouding goedkoper. Wel kost het iets meer tijd en verzorging dan de daglenzen.

Het makkelijkste is om te beginnen met zachte daglenzen. Deze zijn comfortabeler en hebben geen verzorging nodig aangezien je ze aan het einde van de dag weggooit. Zo kan je zoon of dochter uit proberen of contactlenzen fijn werken.

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Woordkaarten

Zelfvertrouwen

Toen ik in groep 7 een bril kreeg was ik daar echt niet blij mee. Ik was de eerste in de klas die een bril kreeg en dat vond ik vreselijk. Zo deed ik mijn bril zo min mogelijk op. Zo hadden mijn ouders ooit een fotoshoot geregeld en was ik “per ongeluk” mijn bril vergeten, haha. Net als bij mij zijn er een hoop kinderen waarvan hun zelfvertrouwen een stapje terug neemt zodra ze een bril krijgen, maar wanneer de optie contactlenzen er is kun je je kind de mogelijkheid geven om te kiezen voor dat waar ze zich prettig bij voelen.

Gezichtsveld

Wanneer je kind gaat sporten, fietsen of spelen is het belangrijk dat ze goed kunnen zien. Contactlenzen geven je kind een groter gezichtsveld waardoor je kind meer en wijder kan zien. Dit is een van de grote voordelen van contactlenzen. Door lenzen te dragen heb je het volledige gezichtsveld zonder vervorming. Daarnaast blijven je lenzen mooi op je oogas zitten zodat de correcties optimaal zijn.

Geen vieze of beslagen glazen

Het voordeel aan contactlenzen vind ik dat je niet regelmatig vieze of beslagen glazen hebt. Bij de Lidl loop ik bijvoorbeeld continue de diepvriezer in en uit en dan raad je het al… Beslagen glazen. Dan moet je weer een tijdje wachten tot je bril op temperatuur is. Helaas is het dankzij mijn sterkte niet mogelijk om zonder bril de diepvriezer in te gaan, want dan zie ik gewoon nauwelijks iets. Een setje contactlenzen is dan een perfecte oplossing. Uiteraard moet je je contactlenzen ook verzorgen, maar dit is zo goed als alleen bij het in- en uitdoen en niet tijdens het gebruik.

Woordkaarten

Spelen zonder beperkingen

Sporten, gymmen of (buiten)spelen… Dat zijn uiteraard momenten waarop een bril kan sneuvelen. Een bril kan op deze momenten dus regelmatig een belemmering zijn voor je kindje. Contactlenzen zouden hiervoor een oplossing kunnen bieden.

De kosten

Contactlenzen zijn in verhouding goedkoper dan een bril. Als je net als ik niet altijd even handig om gaat met je bril weet je heel goed hoe snel een bril kan breken. Daarom vind ik het ideaal om daglenzen te hebben liggen. Wil ik een keer gaan sporten? Dan gaan die mee. Zo is de kans dat mijn bril breekt een stuk minder. Als je het mij vraagt is een combinatie contactlenzen en bril dan ook perfect.

Wees ervan bewust dat je, net als bij volwassenen, moet overleggen met een opticien of oogarts voordat je lenzen gaat aanschaffen. Een contactlens moet op de juiste manier aangemeten worden. Houd er rekening mee dat een lenzenvoorschrift anders is het brilvoorschrift. Dragen jij en/of je kinderen een bril of lenzen?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Versiering voor het perfecte Sinterklaasfeest

Versiering voor het perfecte Sinterklaasfeest

De gezelligste maand van het jaar komt er weer aan. De decembermaand. En natuurlijk kunnen we het sinterklaasfeest niet vergeten. Daarom heb ik de benodigdheden voor een geslaagd sinterklaasfeest op een rijtje gezet.

Lees meer
Oppasser voor een dag

Oppasser voor een dag

Pleun weet nog niet wat ze later worden wil. Juf heeft het aan alle kinderen in de klas gevraagd, maar Pleun kan niet kiezen, er zijn zoveel leuke beroepen.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com