Geld verdienen als minderjarige. Hoe leren ouders hun kinderen tegenwoordig over geld en hun toekomst? Of hoe wordt het kinderen geleerd op school of door vrienden?

Geld wordt wel steeds meer besproken, maar zijn alle mogelijkheden wel bekend? De toekomst van kinderen daarentegen lijkt steeds vroeger te worden bepaald. Er wordt steeds meer verwacht dat je al bepaalde interesse hebt of keuzes maakt voor een studierichting. Maar wat willen kinderen zelf en wat weten ze al van de ”echte” wereld.

Een wereld waarin kinderen de praktijk leren, waarin ze ook leren wat geld verdienen is, hoe ze dit kunnen doen en dat er meer mogelijkheden zijn dan ze in eerste instantie leren. Geld verdienen, praktijkervaring en leren wat hoe je geld kunt verdienen kunnen prima plaatsvinden naast school, studie of andere zaken.

Zijn ouders ook voldoende op de hoogte van de manieren van geld verdienen? Zowel offline als online. Hoe wordt er omgegaan met geld tijdens de opvoeding? Geld verdienen als minderjarige staat centraal in dit artikel. Ik bespreek de mogelijkheden in geld verdienen met het oog op de toekomst.

Heitje voor karweitje | De toekomst van geld voor ouders en hun kids

Leren wat geld is

Iedereen heeft geld nodig, zo simpel is het. Geld verdienen als minderjarige is misschien niet waar je direct aan denkt. Maar vroeg of laat komen zowel ouders als kinderen erachter dat het hebben van geld essentieel is, en het (altijd) toegang hebben tot voldoende geld erg fijn is. Geld is belangrijk, zonder geld kun je namelijk weinig in de wereld zoals deze nu is. Daarom is het handig om te weten wat de mogelijkheden zijn om het te verdienen en om er openlijk over te leren praten.

Het is belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd te wijzen op wat bepaalde dingen kosten (Playstation of fiets) of hoe geld verdient wordt en kan worden. Dit gaat zowel om hoe papa en mama geld verdienen, maar ook hoe je als ouder met dit geld omgaat. Zo wordt geld een onderwerp waarover nagedacht kan worden.

Zodra kinderen beseffen dat het verdienen van geld ook van hun inzet afhangt, verruimt dit ook de kijk op geld. Stel dat ze geld krijgen zonder te weten waar het geld vandaan komt, dan wordt er niks geleerd en weet het kind de waarde ervan niet in te schatten. Tot het ze geleerd wordt en het niet vanzelfsprekend is.

Manieren om geld te verdienen als minderjarige

Kinderen bewust(er) maken van geld en ze zelf geld laten verdienen helpt veel in hun ontwikkeling naar de toekomst. Om me heen zie ik steeds meer kinderen (14-18) al op jonge leeftijd bezig zijn met geld, zowel offline als in de online wereld.

Zo worden er zelfs al webshops opgericht door jonge kinderen samen met hun ouders. Niet puur om te laten zien hoe ze geld kunt verdienen, maar ook om te laten zien wat de waarde is van geld en om ze een vaardigheid te leren die ze op school niet snel krijgen. Ik zal nu enkele manieren delen die kinderen (met en zonder hun ouders) kunnen inzetten om geld te verdienen en zichzelf te ontwikkelen richting hun toekomst.

Muntgeld | De toekomst van geld voor ouders en hun kids

Geld verdienen met klusjes

Oud maar goud. Klusjes doen voor je anderen. Dit kan zijn voor iedereen zijn, waarbij je ook breed kunt denken. Voorbeelden zijn gras maaien, auto poetsen, afwas doen, huis stofzuigen etc. Het zijn voor de hand liggende klusjes die kinderen kunnen doen om geld te krijgen voor een bepaalde taak.

Hierbij kun je bijvoorbeeld ook zeggen dat ze voor een heel huis stofzuigen meer geld krijgen dan voor het doen van de afwas. Zo leren ze direct dat ze meer geld krijgen, maar ook meer moeten doen. Dan komt er ook een factor tijd bij kijken. Stel dat je €5,- kunt verdienen als 12-jarige voor het poetsen van een auto, dan kan dit best interessant zijn. Als je vervolgens leert stofzuigen voor €8,- leren kinderen de essentie van tijd, een schoon huis en dat geld niet uit het niks komt.

Een stap verder is om als kind bij de buren aan te bellen of het gras gemaaid mag worden of ook de auto gewassen mag worden. Stel dat je dan 3 auto’s op een vrije zaterdag kunt wassen, levert dit al snel een paar tientjes op. Dit is al snel best wat waard. Als kinderen vervolgens beseffen hoeveel ze moesten doen voor bijvoorbeeld €50,- en er vervolgens iets voor willen kopen, snappen ze de waarde van geld beter omdat ze weten hoelang het ze gekost heeft om het te verdienen. ”Spaar” je het dan of geef je het uit…

Spullen verkopen van jezelf

Misschien niet direct vanzelfsprekend, maar als je veel speelgoed hebt of andere spullen, kun je ze verkopen. Hiervoor hoef je niet te wachten op de jaarlijkse braderie op rommelmarkt. Leer de kinderen de basis van handelen, vraag en aanbod. Als je speelgoed hebt dat de kinderen niet meer gebruiken, leer ze wat het nog waard is en hoe ze het kunnen verkopen. Bijvoorbeeld via marktplaats. Zeker als je naar bijvoorbeeld lego kijkt, kan dit best wat waard zijn.

Briefgeld | De toekomst van geld voor ouders en hun kids

Geld verdienen met internet

Een manier om geld te verdienen die niet per se voor de hand ligt is via internet. Je kunt hiermee op verschillende manieren starten. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een eigen webshop, website of zelfs je eigen Youtube kanaal. Veilige en leuke manieren van online geld verdienen om te beginnen zijn affiliatie marketing en je eigen webshop.

Je eigen website

Je eigen website met affiliatie marketing. Het is een term die neerkomt op het promoten van producten via een jouw website. Je kunt vrij eenvoudig en laagdrempelig een website starten en hierop producten promoten door middel van een artikel of een review. Dit kan gaan over onderwerpen waar je gepassioneerd over bent of die op dit moment erg interessant zijn.

Als je via jouw website iemand kan overhalen het product te kopen dat jij promoot, krijg je een commissie (je beloning). Je kunt dit gewoon vanuit huis en in je eigen tijd doen. Wat je vooral nodig hebt is wat creativiteit, een product om te promoten en wekelijks aan je website willen bouwen. Ga je als kind hiermee aan de slag, vraag dan je ouders wel om toestemming.

Je eigen webshop

Je hebt er vast wel eens van gehoord, spullen verkopen op een webshop. Tegenwoordig is dat best makkelijk met behulp van bijvoorbeeld Shopify of Woocommerce. Zelf gebruik ik Woocommerce voor mijn webshop. Met een beetje inlevingsvermogen en motivatie kun je dan producten verkopen van jezelf of van een leverancier waarmee je samenwerkt.

Stel dat je als hobby schilderen hebt, of knutselen, of iets anders creatief, dan kun je deze producten te koop aanbieden. Hiervoor hoef je in het begin nog niet eens advertenties te draaien. Je kunt simpelweg laten weten dat mensen iets bij jou kunnen kopen. Zo kun je per maand toch al een bepaalde omzet draaien met eigen ideeën.

Kinderen en hun toekomst

De boodschap in dit artikel is dat het voor kinderen waardevol kan zijn om zich bewuster bezig te houden met wat geld voor hun in de toekomst kan betekenen. Al vroeg leren we namelijk welke richtingen we op moeten denken, waar we goed/slecht in zijn en waar bijles nodig is. Vervolgens worden we al gestuurd naar een bepaalde studierichting of school en vervolgens wacht er een al dan niet bij hun passende baan.

Waar scholen nog altijd te weinig bij stil staan zijn de kansen en de uitdagingen in het echte leven en de manier waarop geld kan worden verdiend. Dit is vaak niet alleen bij een werkgever of een tijdelijk bijbaantje. Geld lijkt niet altijd het belangrijkste, maar is daardoor wel vaak of onderwerp van gesprek of een onbesproken onderwerp.

Hoe eerder kinderen en ouders inzien wat ze kunnen leren buitenom school des te eerder ze ook iets voor zichzelf kunnen opbouwen. Zo wordt hun wereld ook een stuk interessanter. Dit hoeft niet per se al ondernemen op jonge leeftijd te zijn. Maar het zou toch fijn zijn dat zonder (grote) studieschuld, en met financiële basiskennis aan hun droomcarrière beginnen?

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Wat wil jij je kinderen (nu of in de toekomst) meegeven als het gaat om geld ?

Dit blogbericht is een gastblog geschreven door: Jaco Zuijdwegt.

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Zo heb je altijd de juiste kinderfiets!

Zo heb je altijd de juiste kinderfiets!

Een kinderfiets voor jouw kind vinden is lang niet altijd even makkelijk. Want waar moet je nu precies op letten? In deze blog help ik je een handje voor het vinden van de beste kinderfiets voor jouw zoon of dochter.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten