Zes bloggers gingen mij voor in deze blogtour. Gisteren was Anja van Tipsvoormama.nl aan de beurt. En nu zal ik mijn mening en ervaring delen betreft dit boekje over emoties en rouwverwerking. “De zware rugzak” is een boekje geschreven door Sarah Surgey en uitgegeven door Van Driel Publishing. Het boekje vertelt een verhaal over een meisje die haar opa verloor. Na haar verlies gaat het meisje gebukt onder de last van haar zware rugzak vol emoties en herinneringen.

De zware rugzak

Dit boek gaat over Enid. Enid is haar opa verloren. Op een dag gaat Enid een wandeling maken. Ze gaat naar buiten met haar zware rugzak op haar rug. Tijdens deze wandeling komt zij verschillende mensen tegen waarmee ze in gesprek raakt. Er komen veel herinneringen en emoties omhoog wanneer zij hen vertelt over haar opa. In dit verhaal komen de 5 fases van rouw naar voren. De fases ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding.

“Je draagt zoveel met je mee, dat maakt wandelen moeilijk voor je” – De zware rugzak, Sarah Surgey

Mijn view

Naar mijn mening is dit een prachtig boekje om op een laagdrempelig niveau te spreken over rouw en emoties. Uiteraard voor kinderen, of bijvoorbeeld dementerende ouderen, die iemand verloren zijn die veel voor hen betekende. Maar ook wanneer mensen moeite hebben met hun emoties uitspreken en alle emoties blijven opkroppen is dit een mooi openingspunt.

De lay-out

De tekenstijl en de kleuren vind ik een mooie onderbouwing van het verhaal. Ze leiden je niet af van het verhaal, maar geven wel een mooie toevoeging waardoor het verhaal beter binnenkomt. Vooral de afbeeldingen van de rugzak vind ik gaaf gedaan in verhouding. De enorme rugzak is een duidelijk beeld van de lasten die op Enid’s schouders liggen.

De rugzak - Sarah Surgey
De rugzak – Sarah Surgey

Hoe kan ik dit boekje gebruiken ?

Wanneer je net als ik actief bent in de buitenschoolse opvang of het kinderdagverblijf dan is dit een geschikt boekje om op een leuke manier bezig te gaan met emoties en gevoelens. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om, naast het lezen van het verhaal, er een activiteit aan te koppelen.

Laat de kinderen bijvoorbeeld een mooie tekening maken van een rugzak vol met herinneringen. Vol met (mooie) herinneringen. Dit kan een hele hoop los maken, wees hier wel van bewust. Neem de tijd om hiermee aan de slag te gaan, zodat je daadwerkelijk aan de slag kan gaan met de emoties van de kinderen. Je kan ook gebruik maken van mijn tips over het communiceren met kinderen.

Ook ik mag het stokje weer overdragen naar de volgende blogster. Morgen is Mar Joya aan de beurt van Mar-joya.nl.

Hebben jullie het boek al gelezen ?

Dit blogbericht is gesponsord. Ik ontving het boekje voor mijn deelname aan de blogtour.