Rijden met een elektrische auto. Iets waar Marcin en ik echt op tegen waren eigenlijk. Dan moet je opladen en wat nou als je op vakantie gaat ? Veel voordelen zagen we er niet aan, naast dat je natuurlijk schoon rijdt.

Toen ik op zoek ging naar een eigen auto (want Marcin moet elke dag naar zijn werk met de onze…) stond ik er ook eigenlijk niet bij stil dat ik ook elektrisch kon gaan rijden. Tot het moment dat Pitpoint mij benaderde. Ik mocht van hen een week het elektrisch rijden uitproberen !

Nu wij een week gereden hebben in een elektrische auto is onze mening wel bijgesteld… Ja natuurlijk moet je je auto opladen en dat duurt langer dan tanken, daar kom je niet omheen. Maar dat dat zo makkelijk ging hadden we niet gedacht.

Opladen kan eigenlijk overal. Vooral in Nederland vind je op veel plekken oplaadpalen, veel tankstations hebben ook een aantal laadpalen staan. Zo zijn er ook veel Apps en initiatieven waarop je kan zien waar de palen zijn en wanneer deze beschikbaar zijn.

Opladen bij het Pitpoint oplaadpunt

Hoe werkt het ?

Het is maar één handeling meer dan wanneer je je telefoon op gaat laden. Je scant je pasje of eventuele chip (vaak in de vorm van een sleutelhanger) bij de laadpaal. Daarna kan je je stekker in de laadpaal steken en het andere eind van het snoer stop je in de auto.

Mocht je nu op een plek zijn waar geen laadpalen beschikbaar zijn, dan kun je altijd opladen via het stopcontact. Hiervoor hoef je je laadpas natuurlijk nergens langs te halen en kan je direct de oplader van de auto in de auto steken en aan de andere kant van het snoer de stekker in het stopcontact. Hierbij moet je je er wel van bewust zijn dat dit heel lang duurt.

De voor en nadelen

Ik zet voor jullie een paar voor- en nadelen op een rijtje waar ik tegenaan ben gelopen.

Een voordeel aan het laden is dat het op zoveel meer plekken kan dan het tanken van je auto. En wanneer je thuis en/of op je werk een laadpaal hebt staan kun je zelfs elke dag je auto opladen. Het enigste wat je hoeft te doen is:
=> Je stopt de oplaadkabel erin 
=Je auto laadt. 
Dat is toch ideaal, of niet?! Wanneer je de volgende ochtend naar je werk gaat haal je de stekker uit je auto en je accu is weer helemaal vol.

Een nadeel vind ik dat de meeste gps systemen nog niet alle oplaadpunten kennen en ook niet kunnen benoemen of de laadpunten beschikbaar zijn. Gelukkig zijn hier veel apps en sites voor waar je dit wel kan zien. Zo kan je bijvoorbeeld op de site van Pitpoint zien waar de laadpunten staan en ook kan je er andere laad-/tankpunten vinden voor schone brandstoffen. Namelijk voor groengas, waterstof of LNG (vloeibaar aardgas).

Een voordeel aan het laden vind ik persoonlijk dat je even een ‘pauze’ MOET nemen van het rijden. Stel je gaat op vakantie en je moet 800 kilometer rijden. De meeste elektrische auto’s hebben een actieradius van 250 tot 500 km, waardoor je dus minimaal 1 á 2 keer moet stoppen. Als je dan onderweg je auto op gaat laden aan een snellaadpaal langs bijvoorbeeld de snelweg dan zal je zo’n 20 á 30 minuten pauze moeten nemen. Even tijd voor een toiletbezoek, om je benen te strekken, een koffie en een broodje te halen etc. Voor sommige mensen kan dit natuurlijk worden gezien als een nadeel, maar wist je dat het het beste is om na ongeveer 2 uur rijden een pauze van minimaal 15 minuten te nemen ? Na je stop is je auto al (voor een groot gedeelte) opgeladen dus !

Rijden in de Hyundai Kona - Pitpoint
Rijden in de Hyundai Kona – Pitpoint

Een voordeel aan een elektrische auto is dat al het vermogen direct beschikbaar is. Je hoeft niet terug te schakelen, maakt niet te weinig toeren, maar kan gewoon gelijk snel wegrijden. Hierdoor trekt hij dus ook sneller op.

Een voordeel OF nadeel. Afhankelijk van hoe erg je gehecht bent aan het geluid dat je auto maakt is dit een voor- of nadeel. Een elektrische auto rijdt heel stil. Je hoort eigenlijk weinig tot niks. Hooguit je banden over het wegdek, maar dat valt natuurlijk niet te vermijden. Voor mij was dit een voordeel (want dan hoor ik eerder als er wat is, haha…), maar voor Marcin was dit een nadeel want hij heeft liever een bakbeest van een wagen met een enorm geluid. Ieder zijn eigen ding natuurlijk 😉

Een voordeel is dat een elektrische auto lagere onderhoudskosten heeft, omdat hij simpelweg minder te onderhouden heeft. De aandrijving van een volledig elektrische auto is heel simpel Er zitten weinig mechanische of draaiende onderdelen aan. Door de weinige draaiende onderdelen is er minder slijtage aan de onderdelen. Daarnaast remt de auto ongeveer 80% van de tijd op de motor waardoor ook de remschijven minder slijten. Door op de motor te remmen wint de elektromotor energie terug. Denk hierbij aan een dynamo. En daarnaast heeft de auto minder vloeistoffen nodig. Dit zorgt dat de auto meer dan de helft minder onderhoud nodig heeft dan een benzine auto. (Onderzocht door TÜV)

Een voordeel is dat op fiscaal gebied de elektrische auto weinig kost. Om de aanschaf te stimuleren, gelden er namelijk tot 2021 de volgende belastingvoordelen op volledig elektrische auto’s:
•    Geen aanschafbelasting (BPM)
•    Geen wegenbelasting (MRB)
Plug-in hybrides, die maximaal 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, betalen een half-tarief
•    Lage bijtelling van 4% per jaar (vanaf 2019 is dit percentage tot een catalogusprijs van max. 50.000 euro)
Dat betekend ook op fiscaal gebied flink wat besparingen.

Een voordeel is dat de elektrische auto schoner is. Als je een berekening maakt over het CO2 uitstoot dat uitgestoten word voor het maken en gebruiken van een elektrische en een benzine of diesel auto dan kom je er op uit dat een elektrische auto schoner is dan een benzine auto.

Factsheet ‘Brandstofranking personenauto’s’ – PitPoint

Natuurlijk zullen er vast meer zijn. Rijd jij elektrisch ? Of zou je dit willen ? Waarom wel of niet ?