Stel dat… Je kindje wil of kan geen borstvoeding (meer) drinken. Of je wilt graag zelf over gaan op flessenvoeding. Dan ga je starten met je kindje flessenvoeding geven. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk ? Zijn hiervoor tips & tricks ? In deze blog bespreek ik een aantal dingen die ideaal zijn om te weten wanneer je je kindje flesvoeding gaat geven.

Wanneer geef je je kindje voeding ?

Elk kindje ontwikkelt anders, dus ook het eetritme van ieder kindje is anders. De meeste kinderen drinken ongeveer 6x per dag een fles. Vlak na de geboorte zal dit nog tussen de 10 en 12 keer zijn aangezien ze nog niet zo veel voeding per keer aankunnen. Maar sommige kinderen willen iets meer en sommige willen juist iets minder. Dat is heel normaal.

Geef je kindje voeding wanneer hij duidelijk laat weten dat hij honger heeft. En stop wanneer je kindje aangeeft niet meer te hoeven. Het flesje hoeft niet altijd leeg. Je kindje heeft van nature een gevoel voor honger en verzadiging. Hij zal zelf goed voelen wanneer hij vol zit.

Let op dat je wel de signalen van je kindje in de gaten houdt tijdens het voeden. Je kindje zal zelf aangeven als hij vol zit door signalen af te geven. Deze signalen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Melk uit de mondhoeken laten lopen
 • Het hoofdje wegdraaien
 • Onrustige bewegingen maken met handjes en/of voetjes
 • Niet meer gretig toehappen als je de fles nogmaals aanbied.
En nu flesvoeding... Maar hoe ?
En nu flesvoeding… Maar hoe ?

Welke flesvoeding geef ik dan ?

In principe maakt het merk van de voeding niet uit. Zolang je een ‘Volledige zuigelingenvoeding’ geeft zal je kindje alle voedingsstoffen binnen krijgen die hij nodig heeft.

Let goed op dat je de juiste voeding kiest. Op de verpakking staat vermeldt welk type voeding erin zit. Er zijn namelijk naast de standaard flessenvoeding verschillende soorten. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s, baby’s met krampjes en baby’s met een allergie. Denk je dat je kindje een ander soort voeding nodig heeft dan de standaard flessenvoeding ? Dan raad ik je aan om dit eerst te overleggen met het consultatiebureau.

Lees nu ook… 6 x de Grove motoriek van je baby stimuleren

Hoeveel melk doe ik in de fles ?

De hoeveelheid die je aan je baby geeft heeft te maken met het gewicht van je kindje. Na de geboorte zal je langzaam de voeding opbouwen. Hierbij krijg je hulp tijdens je kraamtijd. Na dit opbouwen heeft je kind behoefte aan 150 ml per kilo van zijn gewicht (per dag). Als je kind dus 5 kilo weegt dan krijg je kindje 750 ml (5x150ml=750ml) vocht. Natuurlijk is dit een richtlijn. Sommige kinderen zullen iets meer willen en sommige kinderen iets minder.

Op de verpakking van de flesvoeding vind je hoeveel afgestreken maatschepjes poeder en hoeveel milliliter water je moet gebruiken voor de juiste hoeveelheid.

En nu flesvoeding... Maar hoe ?
En nu flesvoeding… Maar hoe ?

Hoe maak je een fles ?

 1. Zorg voor hygiëne. Was je handen en zorg dat de fles schoon is. De fles kan je het beste schoonmaken door het na een voeding gelijk af te spoelen met koud water. Was het daarna in de vaatwasser (minimaal 55℃) of in heet sop met een speciale flessenborstel. Spoel de fles en speen altijd na met warm water om de laatste zeepresten weg te halen. Uiteindelijk kan je de fles op de kop laten drogen op een schone doek.
 2. Kijk op de verpakking voor de hoeveelheden van het poeder en van het water.
 3. Vul het flesje met koud kraanwater volgens de juiste hoeveelheid.
 4. Verwarm het flesje. Maak hem niet warmer dan 30 á 35 ℃.
  Opwarmen kan je op verschillende manieren doen:
  – In de magnetron
  Verwarm het flesje op max. 600 watt. 30 seconden voor een flesje van 100 ml, 45 seconden voor 150 ml en 60 seconden voor 200 ml.
  Schud of zwenk het flesje zodat de warmte overal komt
  – Flessenwarmer
  Volg de gebruiksaanwijzing
  – Waterkoker
  Er bestaan instelbare waterkokers. Deze kun je op de juiste temperatuur instellen. Vul je flesje met de juiste hoeveelheid water en je bent al klaar.
 5. Voeg de juiste hoeveelheid voeding nu toe aan de fles. Strijk het maatschepje af en doe niet teveel of te weinig in de fles. Dit kan schadelijk zijn voor je kindje.
 6. Schud je fles. Voor jonge baby’s of baby’s die vaak last hebben van krampjes of iets dergelijks raad ik aan om het goed te roeren met bijvoorbeeld een lange lepel (Op het kinderdagverblijf gebruiken wij de lepels van Olvarit). Zorg dat er geen klonten in de fles zitten.
 7. Draai de speen op het flesje en voel of de fles op de juiste temperatuur is. Laat een druppeltje op de binnenkant van je pols vallen. Als hij net zo warm is als je huid dan is hij goed. Als hij te heet is moet je hem even laten afkoelen.
  Tip van jo: Zelf doe ik vaak de temperatuur al voelen voordat de melkpoeder in de fles gaat. Zo kan je op dat moment de temperatuur van het water nog aanpassen. Dan hoeft je kindje niet te wachten tot de fles is afgekoeld.
 8. Na een halfuur is het niet verstandig om de fles nog te geven. Laat je kindje dan ook nooit langer dan een half uur drinken. Is er melk over ? Gooi dit dan weg.
En nu flesvoeding... Maar hoe ?
En nu flesvoeding… Maar hoe ?

Tip van jo: Wil je tijd besparen op het maken van de fles ? Of wil je een beetje hulp van een apparaat ? Kijk dan even op de site van Baby Brezza. Hier hebben ze verschillende super handige apparaten die je water op de juiste temperatuur maken, je fles drogen, je fles schoonmaken of zelfs de fles voor je bereiden. Ideaal dus wanneer je flesvoeding gaat geven.

Krijgt mijn kindje genoeg voeding?

Ben je er niet helemaal zeker van of je kindje genoeg krijgt ? Dan kun je deze richtlijnen aanhouden. Je kindje krijgt genoeg voeding als:

 • Je kindje levendig is; je baby alert en actief is. Je baby oogt gezond (dit zie je aan zijn kleur en de stevigheid van zijn huidje)
 • Je kindje minimaal 6 zware plasluiers heeft per dag. Tot 6 weken worden poepluiers ook als richtlijn gebruikt (2 tot 5 luiers), maar na 6 weken zegt dit eigenlijk nog maar weinig. Na 6 weken gaat een baby meestal minder poepen, sommige kinderen nog maar 1 keer in de 2 weken.
 • Je kindje groeit goed volgens het consultatiebureau

In mijn blog benoem ik richtlijnen. Dit betekent dat jouw kindje niet altijd precies hieraan zal voldoen. Dat is normaal, want ieder kindje is anders. Ben je bang dat er toch iets aan de hand is of ben je bang dat je kindje te weinig voeding binnen krijgt ? Dan raad ik je aan om het consultatiebureau of je arts te raadplegen.

Heb je nog een onbeantwoorde vraag ? Of een brandende tip die hier bij zou moeten staan ? Laat het weten in de reacties of stuur een mailtje naar info@inspirationnl.com.