Choosing for yourself is selfish

Voor jezelf kiezen is egoïstisch

Dat is vaak iets wat je te horen krijgt. Maar is dat wel zo ? Nee, juist het tegenovergestelde is waar. Als je nooit ja zegt tegen jezelf kan je ook geen ja zeggen tegen anderen. Als je niets voor jezelf over hebt en niet van jezelf houd, hoe kan je dat dan tegenover anderen wel uitdragen ?

Voor mijzelf kiezen is iets wat ik in de afgelopen maand meer heb gedaan als ooit. Ik heb gekozen om een baan waar ik meer vastigheid had, maar waar ik mijzelf ongelukkig maakte omdat het mij teveel was, aan de kant gezet voor mijn eigen geluk. Want dat is uiteindelijk waar het toch allemaal om draait… Want je kan wel een mooi bedrag op je rekening gestort krijgen en zeker zijn van je baan, maar is dat altijd het belangrijkste ?

Omdat ik het belangrijk vind dat ik en ook jullie voor onszelf blijven kiezen heb ik tips gevraagd aan jullie en aan mensen om mij heen. Deze deel ik graag met jullie.

Blijf trouw aan jezelf

Blijf trouw aan jezelf, want jouw mening en jouw verlangens doen er toe. Blijf achter je eigen visie staan. Je wilt toch dat mensen jou waarderen om wie je bent? En niet omdat je jezelf anders voor doet? Wees gewoon lekker jezelf. Luister hierbij naar jezelf, voel wat je wilt voelen. Volg vaker je gevoel en intuïtie in plaats van je verstand.

Voor jezelf kiezen
Voor jezelf kiezen

Doe wat je leuk vind

Zorg dat je doet waar je energie van krijgt. Maak een prioriteitenlijstje en schrap het onnodige zodat je meer tijd hebt om te doen wat je energie geeft.

Praktische tip : Schrijf voor jezelf minimaal 5 dingen op die je energie geven. Zorg ervoor dat je deze op regelmatige basis doet.

Sta stil

Sta stil bij wat je hebt en wat je wilt. Zet je dromen op een rijtje. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen? Of ben je tevreden met wat je nu hebt?

Zelf ben ik heel slecht in stilstaan. Ik blijf altijd maar rennen. Maar sinds ik bewust stil sta aan het einde van mijn dagben ik ook meer bewust van wat ik wil bereiken. Dit heeft dan ook meegespeeld in de keuze om een stapje terug te doen op het gebied van werken.

Zeg vaker nee

Deze had je waarschijnlijk al wel verwacht tussen de tips. Maar ik denk dat dit een hele belangrijke is. Nee zeggen moet je kunnen, niet iedereen kan dit uit zichzelf. Maar het geeft jezelf rust om niet iedere keer te hoeven doen wat een ander van je wil. Altijd nee zeggen kan natuurlijk ook averechts werken, maar een balans tussen nee en ja is belangrijk als je meer voor jezelf wilt kiezen.

Voor jezelf kiezen
Voor jezelf kiezen

Laat af en toe gewoon even los

Je hoeft niet altijd de controle te hebben en altijd maar een planning te volgen. Soms moet je je gewoon even met de dag mee laten gaan. Heb je een vrije dag ? Let een keer niet op de klok, slaap zo lang als je wilt, ga lekker naar buiten, zet je telefoon uit (of op stil), doe waar je zin in hebt. Dit kan natuurlijk alleen als je deze dag even helemaal aan jezelf besteed en geen afspraken maakt. Maak tijd voor jezelf, wees jezelf en geef jezelf de ruimte.

Kijk eens met andere ogen

Je zal een probleem niet op kunnen lossen met dezelfde keuzes die je altijd gemaakt hebt. Je zal het anders aan moeten pakken en misschien wel buiten je comfortzone moeten stappen. Ga ervoor. Besef dat je altijd zelf de keuze in handen hebt.

Het is niet egoïstisch om voor jezelf te kiezen

Zoals ik net al benoemde het is juist het tegenovergestelde. Want hoe kan je van een ander houden als je niet van jezelf kan houden ? Het belangrijkste is om jezelf te leren accepteren. Leer jezelf begrijpen, zo kan je anderen ook (beter) begrijpen. En door jezelf te leren accepteren zal je anderen ook (beter) kunnen leren accepteren.

Joanne

Hoihoi ! Ik ben Joanne. Opgegroeid in Woerden, maar woon nu met mijn lieve man Marcin in Heerewaarden, een klein dorpje in de buurt van Den Bosch. Op Inspirationnl.com vinden jullie een stukje van ons leven, inspiratie voor in de klas of op de kinderdagopvang en deel ik leuke werkjes, activiteiten en spellen.

11 thoughts on “Voor jezelf kiezen is egoïstisch

  1. Het doet me denken aan het verhaal van het vliegtuig dat problemen heeft: geef eerst jezelf een zuurstofmasker, anders kun je de mensen om je heen niet helpen.

  2. Voor jezelf kiezen is heel belangrijk, maar we doen het inderdaad veel te weinig. Ik moet mezelf er ook vaak aan herinneren dat ik mezelf ook moet verzorgen en de energie moet geven die ik nodig heb voor ik aan anderen kan denken. Bedankt voor de reminder!

  3. Wat een goede tips geef je. Voor jezelf kiezen is soms moeilijk je hebt vaak omstandigheden waar je ook rekening moet houden. Alleen vergeten we ons zelf vaak.

  4. Precies! En goed geschreven, het is zeker niet egoïstisch om aan je zelf te denken, juist niet. Het is lastig, maar het gaat om jouw geluk hoor!

Leave a Reply

en_USEnglish
%d bloggers like this: