Tips & Tricks

Werken – 6 sollicitatietips

Job search, sollicitation tips - Baan zoektocht sollicitatie tips

Afgelopen maanden ben ik erg druk geweest met solliciteren. Het verliep lang niet zo vlekkeloos als mijn vorige banen waarvoor ik gesolliciteerd had. Toen werd ik binnen een week, na mijn cv en motivatie verzonden te hebben, aangenomen.

Op dit moment heb ik zo’n 100 sollicitaties eruit gegooid (via vacaturesites, telefonisch en persoonlijk bij de bedrijven en winkels). Hierdoor zijn mij verschillende dingen opgevallen en daarmee wil ik jullie tips geven voor als jullie moeten solliciteren. Grappig feitje, ik ben bij het bedrijf aangenomen waar ik als een van mijn eerste sollicitaties gesolliciteerd had. Zonde van al mijn sollicitaties zou je zeggen haha. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren 😉

 

1 Bel of ga langs !

De bedrijven vinden het fijn om te weten om wie het gaat. Een leuke cv en een motivatiebrief zijn natuurlijk ook belangrijk, maar ze willen weten wie ze voor zich hebben. Het beste kun je dus telefonisch contact hebben of het liefst zelfs langs gaan om je cv af te leveren. Zo zien ze je houding, je enthousiasme over de baan en ze kunnen ook luisteren naar je manier van spreken etc.

     

2 Kort, maar krachtig.

Zorg ervoor dat je cv en eventuele motivatiebrief overzichtelijk zijn. Maak ze niet te lang, maar let wel op dat je alles erin hebt staan. Denk hierbij aan je (adres)gegevens, je werkervaringen, je opleidingen+diploma’s en eventuele stage ervaringen.

     

3 Maar het belangrijkste: Wees jezelf !

Voor geen van beide partijen is het prettig als jij je ‘perfect’ voor wilt doen. Je werkgever komt er uit eindelijk toch wel achter hoe jij werkt en bent dus wees gewoon lekker jezelf ! En daarnaast is het ook niet prettig om altijd ‘een rol’ te moeten spelen.

   

4 Solliciteer op meerdere banen

Als je hard een baan nodig hebt heeft het geen zin om tijden te gaan zitten wachten tot dat ‘ene bedrijf’ terugbelt of mailt. Want wat als die baan uiteindelijk nee zegt ? Dan heb je tijden zitten wachten voor niets, zoals ik in eerste instantie heb gedaan. Ik heb een paar weken zitten wachten op reactie en toen ik reactie had ging het uiteindelijk toch niet door (na een dag te hebben meegelopen…)

   

5 Social media

Social media, serieus ? Ja, tegenwoordig laten werkgevers overal vacatures plaatsen. Zo vind je vacatures op LinkedIn, Facebook, Twitter etc.

Zelf heb ik weinig gebruik gemaakt van social media. Ik heb vooral gebruik gemaakt van Indeed, Jobbird and YoungCapital. Maar je kunt natuurlijk ook naar een uitzendbureau als Tempo Team gaan.

   

6 Over social media gesproken…

Wist je dat de meeste werkgevers je opzoeken via social media, vaak nog voordat ze reageren ? Je social media account zoals Facebook kan veel vertellen over hoe jij bent als persoon. Neem je dingen serieus, hou je van een feestje of ben je druk op social media ?

 

4 don’ts

Wat kan jouw kans op een baan verpesten via social media ? Als eerste kan je baan verpest worden doordat je tagt en wordt getagd onder ‘rare’ foto’s.
Ook kan het zijn dat je (veel) ongepaste foto’s op je account hebt. Maar ook zeuren en klagen over  alles wat los en vast zit (inclusief ex-collega’s of ex-werkgevers) kan kwaad doen als het gaat om de kans op een nieuwe baan. Als laatste wil ik ook benoemen dat posts over extreme uitspraken en/of grof taalgebruik niet veel goeds doen aan het beeld van jouw misschien wel toekomstige baas.

En zo zijn er natuurlijk nog meer dingen waar een (toekomstige) werkgever op let. Wees er dus van bewust wat je op social media/online post ! Als je gaat solliciteren kan je ook je accounts op privé zetten. Dan kan de potentiële werkgever niet te ver je privéleven induiken.


Meer sollicitatietips of vragen ?

Ben je nu op zoek naar meer sollicitatietips ? Of over iets wat ik niet benoemd heb ? Stel dan in de reacties je vraag of je kan bijvoorbeeld ook een kijkje nemen op YoungCapital. Ook hier hebben ze handige tips voor een sollicitatie(gesprek).

About Author

Wat leuk dat je een kijkje op Inspirationnl.com neemt! Ik zal me eerst even voorstellen... Mijn naam is Joanne en ik ben 20 jaar. Ik hou van fashion, lifestyle en beauty. Deze dingen zal je dus veel tegenkomen op mijn blog! Op deze blog zal ik mij met van alles bezig houden. Fashion, Lifestyle, mijn leven met ups én ook de downs, lekkere recepten en nog veel meer… Op instagram vind je me onder de naam @inspiration_nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish