Ik ben Ageda, bouwjaar 1972. Getrouwd met Piet en met 1 + 2 dochters. En ik heb een droom: Energieneutraal wonen, zelfvoorzienend leven. Samen met man en dochterlief zoek ik steeds naar nieuwe stappen om deze droom te verwezenlijken. Onze eerste stapjes zetten we in 2014 met het aanpassen van onze levensstijl: minder afval produceren, zuiniger met water omgaan, biologisch eten, auto de deur uit, enz. In 2016 kwam een oud keuterboerderijtje op ons pad met een halve hectare grond erbij. Dit was het begin van mijn carrière in het ecologisch moestuinieren en voor Piet een introductie in duurzaam verbouwen. Met mijn (eigenlijk onze) opgedane ervaring wil ik andere graag inspireren en motiveren om duurzamer te gaan leven. Naast het schrijven van blogs publiceer ik ook e-books en zet ik me in als duurzaamheidscoach.  

Welk talent zou je graag willen hebben? 

Ik zou willen dat ik super creatief was en kon tekenen en ontwerpen. Gelukkig valt er heel veel te leren. En helpen computerprogramma’s me om te ontwerpen. Ik maak houten kaarten met behulp van een houtbrander en ik maak papier. Als ik die nu ook kon bedrukken met een eigen ontwerp, zou ik dat helemaal geweldig vinden. Maar ik doe het voorlopig met een beetje creatieve computerkennis. Of ik vraag anderen om iets voor me te maken. Dat is dan ook nog eens een leuke samenwerking.

Hoe hoop je over 5 jaar in het leven te staan?

Eigenlijk net als nu. Ik ben heel blij met het leven nu. Op de plek waar ik woon met mijn gezin voel ik me helemaal thuis. Ons keuterboerderijtje die we aan het opknappen zijn, heeft een groot stuk grond waarop ik groente verbouw. En ik zou er ook dolgraag nog een pluktuin willen hebben. We zijn al ruim 4 jaar bezig met verbouwing. De eerste 2,5 jaar woonden we in een stacaravan, maar inmiddels comfortabel in het huis. De kippen scharrelen buiten, de katten vangen muizen en de hond houdt ons gezelschap. Ik zou mijn bedrijf Elkedaggroener (inspiratie voor een duurzamer leven) graag wat beter op de rails willen hebben zodat ik er ook echt een besmeerde boterham mee verdien. Ik hoop dat dat over 5 jaar echt wel het geval is :).

Zou je liever zelf een huis ontwerpen en bouwen of het door een architect en aannemer laten doen?

Wij zijn al 4 jaar zelf aan het verbouwen. En nog niet klaar. Dat betekent echter niet dat ik het de volgende keer anders zou doen. We doen alles zelf, en ik vind dat een heel fijn proces. Het huis is echt van ons. Elke steen, elke plank, elke dakpan hebben we in handen gehad. En ik geniet ook van het proces. Hoewel ik soms zou willen dat het iets sneller gaat natuurlijk. Maar het maakt dat we blijven dromen hoe het er uit zou komen te zien. En er is sprake van voortschrijdend inzicht. Denken we dat we het nu echt weten, oppert iemand weer eens iets. En denken wij… ja, dat is nog mooier. En passen we, als het kan, de boel weer een beetje aan.

Elkedaggroener - Ageda, hardlopen
Elkedaggroener – Ageda, hardlopen

Wat wil je meegeven aan je volgers en website bezoekers

Dat duurzaam leven echt niet duur, ingewikkeld of saai is. Het is een kwestie van doen, en met kleine stapjes tegelijk. En soms gaat het goed, soms wat minder. Maar het feit dat je bewust bent van de impact die het leven heeft op onze planeet, en dat jij, als individu, die impact kan verminderen, is al een hele stap. Elke stap in het leven kan je verduurzamen, en je zult zien dat er dan een hele nieuwe wereld voor je opengaat. Een paar jaar geleden deed ik mee aan de Vegan Challenge. Ik had geen flauw idee wat veganistisch eten inhield. In die maand heb ik zoveel geleerd, dat het koken een hele andere dimensie heeft gekregen, ook al zijn we geen veganisten geworden. Maar duidelijk werd: het kan ook anders. 

Wat eet jij het liefst ?

Brood. Een boterham met kaas of pindakaas vind ik echt zó lekker. Ik heb in mijn leven regelmatig diëten gevolgd, en in ieder dieet is brood een van de boosdoeners van de kilo’s. Maar ik vind brood gewoon heerlijk. Ik bak het nu vaker zelf, maar dat betekent dat ik ook meer eet. 🙂 Eerder lust ik (bijna) alles. En eet ik mijn bord altijd leeg. Geen voedselverspilling! Ook niet van mijn bord.

Welke buitenlandse stad zou je graag eens bezoeken ?

Ik heb niet specifiek een stad waar ik graag naar toe wil. Ik hou van kleine stadjes, met cultuur, historie, water en zon. Waar de mensen lekker buiten leven. Een plek die niet overspoeld wordt door toeristen. Volgens mij vind je zulke stadjes ergens aan de kust in Italië of Griekenland. Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me geweldig!

Wat vind je van het verbouwen van eigen groenten?

Helemaal geweldig. Ik heb mijn eigen moestuin, en in het seizoen eten we elke dag uit de tuin. Dat geeft een enorm vrij gevoel. Natuurlijk is het ook wel hard werken, want er gebeurt van alles in de tuin. Er groeien planten die ik er niet wil hebben, er wonen beestjes die meegenieten van de oogst. De ene keer regent het te veel, de andere keer te weinig. Maar dat is juist het spannende van het hebben van je eigen moestuin. Daardoor geniet ik nog meer van het eten. Ook als er nog een paar korreltjes zand in zitten. Ik vind het heerlijk om na een drukke dag nog even onkruid te wieden, ondertussen snoepend van de bessen en de maaltijd van de dag oogsten. 

Elkedaggroener - Ageda & duurzaam ramen zemen
Elkedaggroener – Ageda & duurzaam ramen zemen

Welke sporten heb je tot nu toe beoefend?

Vroeger heb ik fanatiek gekorfbald. Toen ik na mijn studie in Suriname ging wonen, ben ik gaan hardlopen. Eerst de korte afstandjes, later marathons. Ik heb zelfs de eerste marathon van Suriname gewonnen bij de dames! In die tijd liep ik ook korte triathlons. Momenteel ren ik ’s morgens als ik de hond uitlaat. Gewoon lekker op m’n dooie gemakkie. Hardlopen met de hond is super gezellig. 

Hoe kwam je op het idee om papier te maken?

Ik ben helemaal enthousiast van upcyclen: van iets ouds weer iets nieuws maken. Dat doe ik met kleding, en sinds kort ook met papier. Zelf papier maken is heel leuk om te doen. Het kan van uitgelezen kranten, oude aantekeningen, tijdschriften, of (thee)enveloppes. Ik vind het interessant om te ontdekken hoe ik zo min mogelijk afval krijg. Natuurlijk door ervoor te zorgen dat er geen afval in huis komt, maar in de brievenbus ligt altijd wel iets, gevraagd of ongevraagd. Van het papierscheppen maak ik weer kaartjes. Of schaaltjes. Ik ben nog volop op ontdekkingsreis in de papierwereld. 

Elkedaggroener - Ageda & Papierscheppen
Elkedaggroener – Ageda & Papierscheppen

Zou je liever 5 cm groter of 5 cm kleiner willen zijn?

Eigenlijk vind ik mijn lengte precies goed: 1,77. Echter… mijn man is 2 cm korter. Hakken draag ik dus niet als ik met hem ben, want dan heb ik het idee dat ik boven hem uit toren en dat voelt gek. Terwijl het helemaal niet zo gek is natuurlijk. Met mijn 1,77 ben ik niet te lang en niet te kort. Precies goed dus.

Wil je Ageda beter leren kennen ? Dan kan je haar vinden op Elkedaggroener.nl, maar ook via InstagramLinkedin en Facebook kan je haar volgen !

Zou je het ook leuk vinden om net als Ageda met een Get to know… op Inspirationnl.com te komen ? Dan kun je hier het formulier vinden om deel te nemen.