Samen spelen, samen werken… Je weet vast zelf wel hoe lastig dat af en toe kan zijn. Om samen te kunnen werken in de toekomst is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe je om moet gaan met anderen.
Een tijdje terug schreef ik een blog over “Help, mijn kind kan niet zelfstandig spelen…”. Deze blog heeft duidelijk het een en ander los gemaakt kon ik aan de reacties in mijn mailbox te zien. Ook kreeg ik een aantal keer de opmerking “Mijn kindje kan wel alleen spelen, maar samen spelen met andere kinderen vind hij/zij moeilijk”.
Door samen met andere kinderen te spelen leert je kindje rekening te houden met een ander, maar ook om samen te werken en om zijn of haar beurt te wachten. Je kind zal hierdoor ook merken dat je elkaar kunt helpen door bijvoorbeeld samen een toren te bouwen, want dat kom je veel hoger. Het is belangrijk om je kind deze mogelijkheden vanaf jonge leeftijd al aan te bieden. In deze blog vind je tips en tricks over hoe je dit aan kunt pakken.

Speel zelf mee
Geef een goed voorbeeld. Speel zelf met je kind en geef het goede voorbeeld door te laten zien hoe je deelt en hoe je ook graag keuzes maakt. Leer je kindje in een veilige omgeving dat “Mama ook graag eens met dat speelgoed speelt”. Zo ziet je kindje dat anderen ook behoeftes hebben en zo weet hij ook dat je af en toe wel eens een ander moet volgen in plaats van zelf alles bepalen. Daarnaast leert deze manier ook hoe je kindje soms ook zijn of haar eigen behoeftes uit moet spreken om iets te bereiken. De ander weet nu eenmaal niet hoe jij denkt.
Geef je kind “fantasie” speelmaatjes
Denk er is over na om je kindje een knuffel of pop te geven die mee kan spelen. Samen thee drinken of vader en moedertje spelen kan dan ook als leermoment worden ervaren door samen “net alsof” te doen.

Creëer de mogelijkheid tot samen spelen
Het is belangrijk dat je je kindje de mogelijkheid geeft om samen te kunnen spelen. Organiseer een speelafspraakje of breng je kindje wekelijks een dag naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal wanneer ze nog klein zijn.
Door een speelafspraakje te maken leer je je kind om even een moment samen te “moeten” spelen. Wees hier wel van bewust en zorg ervoor dat de speelafspraakjes in het begin niet te lang zijn. Anders kunnen ze te lang zijn en juist een negatieve werking hebben. Daarnaast moet je natuurlijk wel kiezen voor andere kinderen waar je kindje graag mee speelt. Dwing niet om per se met ‘dat ene kindje’ te moeten spelen.
Speelgoed om samen te spelen
Er is veel speelgoed wat gemaakt is om samen te doen. Geef je kind de beschikbaarheid over dit soort speelgoed. Als je kindje dan met dit speelgoed wil spelen zal hij of zij op zoek moeten gaan naar een speelmaatje.
Een aantal voorbeelden zijn;
- Kaartspellen zoals halli galli, pesten, skibo, ligretto
- Bordspellen zoals monopoly, mens-erger-je-niet, doolhof, 4-op-1-rij
- Andere spellen zoals memory, domino, mikado
- Buitenspeelgoed zoals een voetbal, springtouw, wipwap, tennisset
- Nerf speelgoed
Ga in gesprek wanneer het mis gaat
Soms kan het gebeuren dat je kindje telkens ruzie krijgt met een ander kind of dat je kindje helemaal niet met andere kinderen wilt spelen. Dan kun je in gesprek gaan met je zoon of dochter. Waarom wordt je kindje zo boos als een ander met zijn speelgoed speelt? Of wat gebeurt er dat die boosheid veroorzaakt?
Wees ervan bewust dat je dit gesprek niet voert om je kind straf te geven of op zijn nummer te zetten. Laat je kindje zelf nadenken over wat er gebeurt zodat hij begrijpt waarom het samenspelen mis loopt. En het belangrijkste… Wat er de volgende keer anders kan.
Stel bijvoorbeeld vragen als “Hoe zou jij je voelen als iemand jouw bal afpakt en niet meer teruggeeft?”. Laat je kindje zich verplaatsen in de ander.

Zeg ook “nee”
Soms hoort nee ook bij het samen spelen. Vertel je kind dat sommig speelgoed van iemand anders is en dat je dit niet zomaar kunt gebruiken. Vragen of je kindje met het speelgoed mag spelen mogen ze natuurlijk altijd vragen, maar als iemand anders dat niet wilt zal je kind moeten leren dat dit dan ook echt “nee” is. Hoe lastig dat ook kan zijn…
Niet per se altijd delen
Uiteraard geldt de vorige tip ook voor jouw kindje. Samen spelen is leuk, maar als jouw kind écht zijn of haar speelgoed niet wilt delen zal het andere kindje ook moeten accepteren dat het speelgoed van jouw kind is.
Conflicten oplossen
Wanneer er een conflict ontstaat tussen jouw kind en een ander kind is het belangrijk om niet direct in te grijpen. Probeer het niet gelijk zelf op te willen lossen. Laat ze het eerst zelf proberen op te lossen, want anders zal je kindje altijd denken dat jij het wel op komt lossen als er iets aan de hand is.
Wanneer je ingrijpt is het belangrijk om niet direct al te streng te reageren. Begin rustig of met humor, want wanneer je gelijk boos word zal je kind denken dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Probeer rustig samen te bespreken wat er nu aan de hand is, zoals in de vorige tip genoemd.
Sociaal zijn met andere kan flink lastig zijn, want waar gevoelens en behoeftes om de hoek komen kijken kan dat wel eens botsen met de emoties van een ander. Je kindje zal op zijn of haar manier hier mee moeten leren omgaan, maar hopelijk kun je je kindje met deze tips een handje helpen.
Kan jouw kind goed met andere kinderen spelen?
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.
Veel leesplezier!
Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.
Lees nu ook...
Zo heb je altijd de juiste kinderfiets!
Een kinderfiets voor jouw kind vinden is lang niet altijd even makkelijk. Want waar moet je nu precies op letten? In deze blog help ik je een handje voor het vinden van de beste kinderfiets voor jouw zoon of dochter.
Zo richt je een kleine kinderkamer in
Super leuk een kinderkamer inrichten! Maar wat nu als je een kleine kamer hebt om in te richten? Dan moet je creatief zijn met de ruimte.
Zo maak je een leuke en leerzame motoriekbak
Met een voelbak heb je gegarandeerd uren speelplezier. En hiermee oefent je kindje ook nog eens de fijne motoriek!
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Veel (lees)plezier !
Get In Touch
Whatsapp: +31 6 17462298
Email: info@inspirationnl.com