Een online agenda op je telefoon… Altijd en overal afspraken maken, je agenda bijwerken of je agenda synchroniseren. Veel handiger en uitgebreider en je kunt hem overal openen. Op je laptop, computer, tablet en smartphone. Maar wat kan je er nu precies mee en is dit nu echt handiger ?

Zelf ben ik best wel slecht in plannen. Een agenda of planner is voor mij wel echt een must. Als ik afspraken niet opschrijf dan vergeet ik dat gerust al een paar uur later. Vandaar dat ik regelmatig ook gebruik maak van een online agenda. Ik deel hieronder met jullie de voordelen van een online agenda én van een papieren agenda.

 

Voordelen van een online agenda

Je kunt overal en altijd afspraken vastleggen. Op elke plek en met elk apparaat met internet-toegang kun je terecht in je agenda.

Je kunt je agenda makkelijk met anderen delen en ze uitnodigen voor een bepaalde afspraak. Op deze manier weet je zeker dat iedereen dezelfde afspraken heeft staan.

Je kunt je agenda’s gemakkelijk synchroniseren. Zo kan je je zakelijke agenda en je privé agenda samenvoegen.

Je hebt genoeg ruimte voor notities en opmerkingen. Je kunt er zelf notities of opmerkingen plaatsen, maar ook mensen die uitgenodigd zijn voor de afspraak/agenda kunnen hier notities of opmerkingen plaatsen. 

Daarnaast kun je er ook e-mailadressen, (online) documenten, adressen, kaarten, routebeschrijvingen, etc toevoegen. Dit kunnen anderen waarmee je de agenda deelt ook gemakkelijk zien. Maar ook als je afspraken hebt (met klanten) waarbij je een document of adres nodig hebt dan kun je hier gemakkelijk bij.

Je kunt reminders instellen. Deze reminders kan je zo instellen dat je de afspraak niet kan vergeten. Je kan dan ook zelf bepalen of je deze reminder een halfuur, uur, dag of zelfs een week van te voren wilt krijgen. Maar ook kan je meerdere reminders zetten.

  

Een paar Online agenda’s op een rijtje…

Er zijn een groot aantal online agenda’s te vinden op internet. De meeste van deze agenda’s zijn terug ook te vinden als e en app.Ik heb een paar agenda’s op een rijtje gezet die mij zelf het makkelijkst lijken. Zelf gebruik ik voornamelijk Google agenda. Deze is gemakkelijk te koppelen aan Gmail en Google Drive.

 

Google Agenda 

 • Deze agenda is gratis
 • Deze agenda is gekoppeld aan je G-mail en andere Google Apps
 • Je kunt gemakkelijk mensen uitnodigen en notities of opmerkingen toevoegen
 • Hij valt te gebruiken  op al je apparaten waarop een internet-verbinding is. Denk hierbij aan je computer, laptop, tablet en/of smartphone

Microsoft Outlook 

 • Deze agenda is gratis
 • Deze agenda is gekoppeld aan Outlook Mail en Office 365
 • Ook deze agenda valt te gebruiken op je computer, laptop, tablet en smartphone

DayHaps 

 • Deze agenda is gratis
 • Deze agenda is zakelijk en privé te gebruiken
 • Je kunt met deze agenda evenementen en agenda’s delen en volgen
 • Ook deze agenda valt te gebruiken op je computer, laptop, tablet en smartphone

iAgenda 

 • Deze agenda is gratis als een simpele optie
 • Het is een ‘gewone’ agenda zonder extra koppelingen
 • Je kunt bij deze agenda gemakkelijk een groep maken waardoor je samen met anderen afspraken kunt delen

DAgenda 

 • Deze agenda is betaald
 • Dit is een simpele en zakelijke optie voor MKB (midden-kleinbedrijf)
 • Je kunt binnen deze agenda meerdere agenda’s beheren

   

Voordelen papieren agenda

Er zijn verschillende soorten agenda’s. Op deze manier kan je de agenda helemaal naar eigen smaak uitzoeken. En ja, de charme van een agenda doet toch meer bij een papieren dan een digitale agenda.

Je bent al zo veel op je telefoon bezig… Het is handig om het op je telefoon te hebben, maar moeten we tegenwoordig alles op onze telefoon doen = Ik vind het af en toe ook erg lekker om even niet bij mijn agenda te kunnen  als mijn papieren agenda thuis ligt. En dit staat los van alle fysieke klachten die je volgens velen kan krijgen do, door overmatig telefoon gebruik. EN zonder je agenda in je telefoon ben je ook minder afhankelijk van je telefoon.

Je kunt een papieren agenda voor meer gebruiken dan ´gewoon´als agenda. Zo heb je vaak notitiepagina´s in je agenda. Hier kan je leuke dingen tekenen of als bullet journal pagina gebruiken. Zo kan je er bijvoorbeeld je To/Do, je geluksmomentjes en belevenissen in opschrijven. Zeer geschikt dus voor de creatievelingen zoals ik.

Persoonlijk vind ik dat een papieren agenda meer overzicht biedt. Doordat je een weekoverzicht hebt in de meeste papieren agenda kan je makkelijk zien wat je deze week allemaal gepland hebt staan.

Je bent meer bezig met het daadwerkelijk plannen. Op deze manier vind ik persoonlijk dat ik meer bewust ben van mijn plannen. In je telefoon zet je het er sneller in dan op papier. Het is dan ook bewezen dat als je iets opschrijft dat je het dan beter zou onthouden.

Geen updates, geen vastgelopen agenda, geen batterij, geen irritante meldingen, geen laden, geen internetverbinding… Tja, wat moet ik hier nog over zeggen. Al deze dingen zijn onnodig bij een papieren agenda. Openslaan en klaar !

En aan het einde van het jaar heb je een boek vol (mooie) herinneringen. Hierdoor kan je nog eens lekker terugbladeren door je jaar en heb je eigenlijk een soort dagboek van het afgelopen jaar.

 

Een paar papieren agenda’s op een rijtje…

Een persoonlijke agenda. Tegenwoordig kan je op veel manieren een persoonlijke agenda maken. Zo liet ik bijvoorbeeld bij fotofabriek.nl deze super gave agenda maken met een foto van mij en Marcin erop. Overigens kan je op deze site nog veel meer persoonlijke producten maken. Lees hier meer over in mijn blog !

Een agenda/planner. Ben je een ‘planfreak’ of juist totaal niet en wil je hier werken ? Dan is deze agenda zeker wat voor jou. Je kan hier je hele dag in plannen, al je notities kwijt en in de meeste planners kun je ook je  creativiteit kwijt. Je kan bijvoorbeeld de Mascha planner gebruiken. Deze planner kan je gebruiken als agenda maar ook als een ‘to do’ boekje. De planner is beschikbaar in verschillende versies, voor iedereen wat moois.

 

Een familieagenda. Ideaal voor het bijhouden van de afspraken voor het hele gezin, maar ook kan je de vakjes gemakkelijk gebruiken voor je to do lijstjes, verjaardagen, noties of wat je er zelf ook maar in wil zetten.

Zo zijn er nog veel meer agenda’s die je geheel op eigen manier kan inrichten of uitzoeken. Denk maar aan het lettertype, de foto’s, de kleur, grootte, etc. Maar natuurlijk zou al deze keuze veel te veel zijn om allemaal op te noemen. 

  

Mijn voorkeur

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik mij af gaan vragen wat ik nu het makkelijkst vind en ik moet eerlijk zeggen dat dit nog geen makkelijke keuze was. Mijn voorkeur gaat uit naar de reminders van de online agenda, maar de papieren agenda wint toch doordat ik door het opschrijven bewuster ben van mijn afspraken én van dus van mijn drukke weken.

Waar ligt jouw voorkeur ? Houdt je van papieren agenda’s of ga je toch liever voor de online agenda ?

[socialpoll id=”2531201″]