Energizers zijn perfect in de klas. Even tussen de lessen door om de aandacht erbij te houden, de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren, voor een actieve houding en meer energie bij de kinderen. Er zijn veel verschillende energizers te vinden. Ook zijn er een hoop sociale energizers te vinden die je helpen de klas te verbinden. In deze blog vind je er een aantal.
Een energizer zorgt voor verbinding tussen de linker- (rationeel) en de rechter (creatieve) hersenhelft. Door in de klas regelmatig een energizer te doen kunnen jij en de kinderen meer uit de lessen halen door de hele dag heen.

Veertje blazen
Om deze energizer te doen heb je een aantal veertjes nodig. Bij Veertje blazen gaat het om samenwerking. Door samen te werken valt het veertje niet op de grond.
Hoe werkt het?
Je maakt twee- of drietallen en geeft elk groepje een veertje. Je telt af en bij 0 begint elk groepje te blazen om de veer in de lucht te houden. Het groepje dat de veer het langste in de lucht weet te houden, zonder het aan te raken met hun handen of lichaam, wint.
Ik hou van…
Om elkaar beter te leren kennen is dit een leuke energizer die je altijd even tussendoor kunt doen. Je kunt hem zo lang maken als je zelf wilt.
Hoe werkt het?
Je kiest een spelleider uit. Dit kun je zelf zijn of wanneer de klas de energizer al kent, kun je ook een leerling uitkiezen. De (overige) leerlingen gaan bepalen of ze het eens zijn met de uitspraak van de spelleider. De spelleider zegt “Ik hou van…” (bijvoorbeeld: Superman, witte chocolade, muziek, buiten spelen, voetballen)
Er zijn drie mogelijkheden om te reageren op de uitspraak:
1) “Ik ben het er mee eens” → Leerling gaat staan.
2) “Ik twijfel/Ik ben het er niet helemaal mee eens” → Leerling gaat half staan, dus met gebogen knieën.
3) “Ik ben het er niet mee eens” → Leerling blijft zitten.
Er zijn tijdens dit spel dus geen winnaars. Het is puur om sociaal bezig te zijn en elkaar beter te leren kennen.

Ga staan als…
Ik moet zeggen dat ik dit in de onderbouw ook gebruikte. Vaak is dit een makkelijke manier om groepjes te maken of om één voor één naar buiten te gaan. Dit spelletje heeft dan ook geen winnaar, maar wordt vaak wel leuk gevonden door de kinderen.
Hoe werkt het?
Je begint elke keer een zin met “Ga staan als je…”. Wanneer de kinderen zichzelf in de zin herkennen kunnen ze gaan staan. Natuurlijk kun je dit ook veranderen naar “Je mag naar buiten als je…” of “Je mag je tas pakken als je…”.
Voorbeelden
– Je mag gaan staan als je vanmorgen een boterham met hagelslag op hebt.
– Je mag gaan staan als je laarzen aan hebt.
– Je mag gaan staan als je een zusje hebt.
Bij de psychiater
Bij de psychiater is een leuk spel om te zien hoe moeilijk het is om ‘kleine’ dingen te zien bij anderen. Het duurt ongeveer 10 á 15 minuten.
Hoe werkt het?
Je kiest 2 kinderen die de psychiater zijn. Zij gaan even de klas uit. De rest van de klas spreekt af dat ze een ‘bepaalde kwaal’ hebben. Deze kwaal kan geestelijk of lichamelijk zijn. Bij geestelijk bedoel ik een bepaald woord of een bepaalde kleur die in elk antwoord terugkomt. En bij lichamelijk bedoel ik een bepaalde handeling die uitgevoerd wordt voordat er een antwoord gegeven wordt.
Geestelijk voorbeeld:
De kleur ‘rood’ is gekozen als geestelijke kwaal.
De psychiaters komen terug en stellen een leerling een vraag: “Wat vond je het leukste van de gymles?”. Het antwoord van de leerling kan dan zijn: “Ik vond het tikspel met de grote rode mat erg leuk.”
Lichamelijk voorbeeld:
‘Krabben aan je oor’ is gekozen als lichamelijke kwaal.
Wanneer de psychiaters weer in de klas komen stellen zij een klasgenoot de vraag: “Welk eten had je mee in de pauze?”. Dan krabt de leerling eerst aan zijn oor voor hij antwoord geeft.
Het andersom spel
Tijdens deze energizer kun je veel onderwerpen bespreken op een heel laagdrempelig niveau. Het voordeel is dat je het spel zo lang kunt maken als je wilt.
Hoe werkt het?
Je kiest een spelleider. Wanneer deze spelleider iets doet moeten de rest van de kinderen precies het tegenovergestelde doen.
Denk hierbij aan:
– Wanneer de spelleider gaat zitten, gaan de andere kinderen staan.
– Wanneer de spelleider boos kijkt, gaan de anderen blij kijken.
– Wanneer de spelleider zijn duim omhoog steekt, doen de andere leerlingen hun duim omlaag.
Lees nu ook… Activiteiten voor kinderen over emoties
Amerikaans liften
Dit kan in een kring, maar je kunt het ook gewoon doen terwijl iedereen op zijn of haar eigen plekje zit Deze energizer wordt vaak gebruikt als kennismaking door voornamen te gebruiken, maar je kunt hem het hele jaar door gebruiken door de voornamen te vervangen door fantasienamen, nummers, stripfiguren, hobby’s, eten of drinken enzovoorts.
Hoe werkt het?
Iedereen begint met liften door de volgende gebaren die continue herhaalt worden:
1) Met beide handen tegelijk klappen op de knieën of bovenbenen.
2) In de handen klappen.
3) Rechter duim omhoog en over je schouder bewegen.
4) Linker duim omhoog en over je schouder bewegen.
De eerste die begint met het liften noemt zijn eigen naam tijdens de eerste keer dat de rechterduim omhoog wordt gestoken en de naam van een klasgenoot tijdens het opsteken van de linkerduim. De leerling waarvan zijn naam is genoemd mag nu zijn eigen naam zeggen wanneer de rechterduim omhoog gestoken wordt en een naam van een andere leerling tijdens het opsteken van de linkerduim.
Zo gaat het spel door totdat iemand zich vergist of dat iemand vergeet te liften wanneer zijn naam genoemd is.

Menselijke timer
Tijdens deze energizer gaat het om tijdsbesef, maar ik denk juist dat dit een mooie sociale energizer is. Door Menselijke timer te spelen kun je op een speelse manier het ‘volgen van elkaar’ en de invloed die een ander kan hebben bespreken.
Hoe werkt het?
De leerlingen moeten muisstil zijn tijdens dit spel. Niemand mag op een klok of horloge kijken tijdens dit spel. Behalve de leerkracht natuurlijk. Noem een tijd. Bijvoorbeeld 2 minuten. De leerlingen moeten muisstil zijn en gaan staan op het moment dat ze denken dat de 2 minuten zijn verstreken.
Bekijk wie het beste tijdsbesef heeft. Vaak gaat een groot deel van de kinderen staan zodra er één leerling gaat staan. Dit kun je dan mooi bespreekbaar maken als je ziet dat het volgen van de leerling is.
Kijkje in de spiegel
Voor dit spel heb je tweetallen nodig en een spelleider. Leg uit dat wanneer je in de spiegel kijkt je jezelf ziet. De bewegingen die je zelf maakt en die het spiegelbeeld maakt zijn hetzelfde. Het is nu de bedoeling dat een leerling de persoon voor de spiegel is (de leider) en de andere leerling is het spiegelbeeld (de volger).
De spelleider geeft de leerlingen een opdracht en de persoon voor de spiegel voert dit uit. Het spiegelbeeld moet de handelingen zo precies mogelijk nadoen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan: “Je komt net thuis en staat voor de spiegel in de gang. Wat doe je dan?”
De persoon voor de spiegel doet dan bijvoorbeeld zijn jas los en hangt hem na het uitdoen op de kapstok. Daarna trekt hij zijn schoenen uit.
Na een tijdje kun je de rollen van de leider en de volger omwisselen.
Prinsje
Er zijn een hoop variaties op deze energizer. Sommige mensen zullen het kennen als ‘moordenaartje’, maar in dit geval gaat het om een prins die prinsessen laat ‘flauwvallen’ wanneer hij naar ze knipoogt. Het is tijdens deze energizer dus belangrijk dat er wordt gelet op gezichtsuitdrukkingen en (lichaams)houdingen.
Hoe werkt het?
Een leerling wordt even de klas uitgestuurd. In de klas wordt een prins/prinses gekozen. De leerlingen doen hun ogen dicht en de leerkracht tikt op een van de schouders van een leerling. Deze leerling mag de prins(es) zijn. De leerling mag kinderen laten flauwvallen door een handkus of knipoog te geven.
Wanneer alle kinderen hun ogen weer open hebben kan de leerling van de gang teruggeroepen worden.
Iedereen moet nu opletten, want wie is de prins of prinses? Het spel kan door de prins(es) of diegene op de gang gewonnen worden. De persoon op de gang wint door de prins(es) aan te wijzen. En de prins kan winnen door alle kinderen flauw te laten vallen zonder zichzelf te verraden bij de persoon die op de gang stond.
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.
Veel leesplezier!
Ik hoop dat er een aantal leuke energizers tussen zitten om lekker mee aan de slag te gaan. Veel plezier!
Welke energizer doen jullie vaak in de klas?
Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.
Lees nu ook...
Zo maak je een leuke en leerzame motoriekbak
Met een voelbak heb je gegarandeerd uren speelplezier. En hiermee oefent je kindje ook nog eens de fijne motoriek!
Voorleesboekjes voor kinderen die broer of zus worden
De komst van een tweede baby betekent meestal veel veranderingen in een gezin. Hoe breng je dit nu op een leuke manier bij je kind?
Coöperatieve spellen om de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren
De sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren is soms best een uitdaging. Want hoe doe je dit op een leuke manier? In deze blog vind je een aantal coöperatieve spellen die je kunt spelen om deze sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren. Antarctica Soort...
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Veel (lees)plezier !
Get In Touch
Whatsapp: +31 6 17462298
Email: info@inspirationnl.com