Een themahoek is een hoek waar kinderen samen kunnen gaan ontdekken over het thema. Hier kunnen ze samen een rollenspel spellen en leren over het onderwerp. Om te weten hoe etenswaren, koken en bakken in elkaar zit zullen de kinderen hiermee actief aan de slag moeten. Op deze manier maken ze kennis met het koken & bakken én het proces dat hierbij hoort. Maar wat voor soort themahoek kun je nu hier dan nu bij bedenken? In deze blog vind je 6 soorten hoeken die je zou kunnen maken.

De rugzak - Sarah Surgey

IJssalon

Dit themahoek onderwerp is ideaal voor de warme maanden. Zo kan je het thema Zomer en Eten & Drinken lekker combineren. Ga langs de lokale ijssalon en vraag of ze nog een oude ijskaart over hebben. Ook kun je eventueel samen met de kinderen een ijskaart maken voor in de themahoek. Print een paar ijsjes uit, versier het mooi en schrijf prijzen naast de ijsjes. Ook kun je ijsjes uitprinten en lamineren of ijsdozen bewaren en deze in de themahoek gebruiken.

Restaurant

Zet een tafeltje neer met een aantal stoelen en zorg voor bordjes en bestek. Op deze manier kun je een gezellig restaurantje maken. Maak samen een menukaart over wat er in het restaurant te eten en te drinken is en zorg dat er ook “ingrediënten” aanwezig zijn om deze gerechten te maken. Zorg voor oude doosjes pasta of maak een gelamineerde variant van een verpakking die je kunt vinden op Google. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om kleding voor een kok en/of ober in de themahoek neer te leggen. Op deze manier kunnen ze zich volledig overgeven aan het thema.

Supermarkt

Ik weet nog van mijzelf dat ik  de hoek het leukste vond als de themahoek in de kleuterklas over het thema supermarkt ging. Bakken vol met eten, een winkelkarretje of winkelmandje, een kassa om aan te betalen en vergeet niet de portemonnee en het geld waarmee je dan kon betalen. Verzamel oude verpakkingen en doosjes. Spoel flessen, boterkuipjes etc. om zodat je ook deze kunt gebruiken. Eventueel kun je naast munt- en briefgeld ook oude (bank)pasjes neerleggen, want dit is tenslotte de afgelopen tijd alleen maar meer geworden. Dus zullen kinderen dit ook bij hun ouders terugzien als ze mee gaan om boodschappen te doen.

De rugzak - Sarah Surgey

Moestuin

Uiteraard kun je buiten met de kinderen een échte moestuin creëren, maar ook kun je er voor kiezen om een “nep” moestuin binnen te maken. Je kunt bijvoorbeeld steekschuim (voor kerststukjes enz.) in een bak stoppen en gelamineerde groentes en kruiden op een ijsstokje plakken en deze erin steken. Zo lijkt het net een echte moestuin. Zet er een gieter bij en hang een grote zonnehoed op. Ook kun je samen een vogelverschrikker aankleden. Mocht je nog een kleine hark, bezem of kruiwagentje hebben dan kun je deze ook leuk in de hoek kwijt.

Slagerswinkel of Bakkerij

Zoals je bij de andere soorten themahoeken ook wel hebt kunnen lezen vind ik gelamineerde producten maken het handigst wanneer je ze niet in huis hebt. Heb je in het keukentje worsten of ander vlees dan kun je deze uiteraard gebruiken.  Voor de broden en taartjes uit de bakkerij geldt uiteraard hetzelfde. Mocht je iets oudere kinderen hebben die minder snel iets laten vallen, dan kan je er ook voor kiezen om samen van zoutdeeg taartjes en brood te maken. Kleding die past bij de soort winkel is ook altijd leuk. Denk maar is aan een schort of muts. Daarnaast kun je bij de bakkerij ook allerlei koekjes- en taartvormen leggen zodat ze “echt” aan de slag kunnen.

De rugzak - Sarah Surgey

Marktkraam

Deze variant kun je uiteraard redelijk vergelijken met een supermarkt. Maar je kunt zelf kiezen wat voor producten je in de marktkraam legt. Snoepgoed, Noten, fruit & groenten of vis. Net wat op dat moment passend is bij jullie onderwerp en de interesses van de kinderen. Maak een kraam van een paar dozen of koop een marktkraampje. Tegenwoordig zijn er zat kindervarianten te verkrijgen voor een leuk prijsje. Zet kistjes of bakjes neer met de verschillende producten, een kassa en een weegschaal en het is klaar.

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Hopelijk hebben jullie weer nieuwe inspiratie opgedaan en kunnen jullie lekker aan de slag met je thema.

Welk(e) thema(hoek) hebben jullie op dit moment in de klas of op de groep?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

5x fruittraktaties maken met kinderen

5x fruittraktaties maken met kinderen

In deze gastblog deelt Lisanne fruit traktaties. Als je net moeder bent geworden ben je je nog niet zo van bewust van het traktatieleed en misschien een eerste verjaardag ook nog niet zo, maar daarna begint die traktatieterreur. De ene kindertraktatie is nog mooier, luxer en duurder dan de andere.

Lees meer
De eerste hapjes van je baby

De eerste hapjes van je baby

Wanneer je kindje 4 maanden is, kun je starten met het geven van een paar kleine oefenhapjes. Je kunt beginnen met zo goed als alle groenten en fruit die je zelf ook eet. Geef bijvoorbeeld een lepeltje geprakte banaan of wortel.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com