Een visitekaartje maken lijkt zo simpel. Je gooit er je informatie op en klaar. Maar zo makkelijk als het klinkt is het eigenlijk niet. Een visitekaartje is net als bij een date je eerste indruk. Waarbij er dus interesse kan komen of dat er op je afgeknapt kan worden. Hoe professioneler je visitekaartje, hoe beter het beeld van jou. Ik geef je een paar belangrijke tips voor het maken van een visitekaartje.

Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl
Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl

Zorg voor een professioneel logo

Eigenlijk geldt deze natuurlijk niet alleen voor je visitekaartje, maar zorg dat je logo professioneel oogt. Je kan het natuurlijk zelf maken, maar zorg wel dat je een krachtig, professioneel logo hebt. Mocht je nu weinig budget hebben om een logo te laten maken. Dan kun je altijd gebruik maken van Fiver.com of een vergelijkbare site.

Zorg voor een foto

Een visitekaartje met een of meerdere (professionele !) foto’s zegt meer dan een visitekaartje zonder foto. Ze zijn krachtiger, leuker én persoonlijker. Het is belangrijk voor mensen en bedrijven dat ze een gezicht aan een bedrijf kunnen koppelen. Zo zullen mensen jou aan je bedrijf koppelen en je bedrijf aan jou.

Zorg voor stevigheid

Het visitekaartje moet natuurlijk stevig zijn. Als het binnen no-time gekreukeld of lelijk word dan kan je er natuurlijk van op aan dat het ook binnen no-time in de prullenbak ligt. Het makkelijkst is om het te laten printen door een professional. Hiervoor heb je ontzettend veel sites en bedrijven gelukkig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Drukwerknodig.nl waar ik mijn visitekaartjes mocht laten afdrukken. Overigens kan je hier natuurlijk veel meer laten afdrukken in dezelfde stijl als je visitekaartje. Denk hierbij aan een boek of fotoproducten. Maar zorg ervoor dat je NOOIT zelf gaat printen, tenzij je natuurlijk een professional bent 😉

Gebruik het ‘standaard’ formaat

Voor de meeste mensen is 8,5 x 5,5 centimeter het standaard formaat voor een visitekaartje. Het is een formaat die je makkelijk weggestopt kan worden. Natuurlijk kan je er wel voor kiezen als een uitklapbaar visitekaartje, maar zorg er dan dus wel weer voor dat het ingeklapt het standaard formaat heeft. Maar deze zijn vaak een stuk prijziger, let dus op dat het ook echt nodig is om ‘meer ruimte’ te hebben. Natuurlijk zijn er hiervoor wel uitzonderingen, het kan zomaar zijn dat je een hele goede reden hebt om een ander formaat te kiezen.

Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl
Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl

Zorg dat je de voor- en achterkant gebruikt

Benut de achterkant ook. Natuurlijk heb je op de voorkant je logo en/of een foto met je contactgegevens, maar gebruik ook de achterkant van je kaartje. Dit hoeft niet ontzettend veel tekst te zijn. Het kan een sterke foto of slogan zijn, een uitbreiding of juist een korte samenvatting van je gegevens.

Zorg voor niet teveel tekst

Zie het als een Pitch, een korte presentatie van jezelf. Wanneer een presentatie te lang word dwalen de luisteraars af. Bij een visitekaartje is dit hetzelfde, te veel tekst maakt dat interesse verloren word. Hierdoor ben ik ook niet zo’n fan van de uitklapbare visitekaartjes.

Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl
Visitekaartje van Inspiration NL via Drukwerknodig.nl

Zorg dat je geen 06 nummer gebruikt

Hiermee laat je zien dat je ‘klein’ bent. Dit kan bij sommige bedrijven natuurlijk voordelig uitkomen, maar voor de meeste is het belangrijk dat je dit beeld niet schept. Daarnaast wordt je nummer overal gedeeld en kan iedereen je dus bellen, sms-en en appen op elk moment van de dag. Denk hierbij dus ook aan je eigen rust. Mocht je een 06 nummer speciaal voor je werk hebben dan kan je het natuurlijk wel vermelden. Maar ook een (extra) vast nummer kan je gemakkelijk via je telefoonprovider aanvragen. Dan kan je er natuurlijk altijd voor zorgen dat het nummer permanent door word gestuurd naar je mobiele telefoon.

En vergeet niet… Wees trots op je kaartje. Geef er eens twee of meer aan iemand zodat je kaartje doorgegeven kan worden aan nieuwe mogelijke klanten en/of samenwerkingen.

Sponsored by: Drukwerknodig.nl