“Spelen is de hoogste vorm van onderzoek”⁠. Zo sprak ik een aantal cursisten die ook deelnemen aan dezelfde Vroeg Voorschoolse Educatie cursus. Het gesprek ging over spelen. Wij herkenden allemaal dat we dit soms te weinig inzetten om de kinderen bewust te laten leren en ontdekken. Maar waarom is spelen dan zo belangrijk?
Superblocco gekleurde speelblokken spel

Creativiteit en fantasie vergroten

Door kinderen te laten spelen leren ze zelfstandig te worden én hun creativiteit en fantasie te stimuleren. Dit zullen ze in de toekomst hard nodig hebben in het volwassen leven. Op deze manier kunnen ze beter inspelen op onverwachte situaties en kunnen ze meer zelfvertrouwen opbouwen zodat ze zich op een goede manier kunnen voorbereiden op het volwassen leven.

Ze kunnen niet stilzitten

Natuurlijk is dit vanzelfsprekend, maar kinderen zijn gemaakt om te spelen. Ze hebben hier van nature uit de behoefte om te spelen. Hierdoor leren ze belangrijke vaardigheden die ze nodig gaan hebben in de toekomst. Laat kinderen lekker spelen en rennen. Laat ze lekker buiten ravotten, de wasmachine draait toch wel of kies een of meerdere setjes kleren die ze aan mogen als ze buiten spelen.

Zelfstandig worden

Om je kinderen in de toekomst een stukje zelfstandigheid mee te geven is het belangrijk om ze nu ook al zelfstandig aan de slag te laten gaan. Laat je kindje zich is vervelen en laat je kindje zelf spelen, want op deze manier laat je zien aan je kind dat je niet altijd beschikbaar bent om ze te helpen of om mee te spelen. Zo zien kinderen hoeveel ze eigenlijk zelf kunnen.

Spelletjes - Mikado

Spelen is gezond

Kinderen die regelmatig spelen en bewegen hebben meestal gezondere eetgewoonten en meer zelfvertrouwen dan kinderen die inactief zijn. Op deze manier kunnen kinderen beter hun stemming reguleren en ook hun gedrag daarop baseren. Zo zijn ze niet alleen gezonder, maar ook positiever.

Een kind moet daarnaast ook minimaal 60 minuten per dag bewegen om actief en gezond te blijven. Want wist je dat 80% van de 11- tot 17-jarigen hier niet aan toe komt? Start de trend bij jouw eigen kinderen (of de kinderen op je werk natuurlijk).

Emotionele gezondheid

Spelen is niet alleen lichamelijk gezond, maar spelen is ook belangrijk voor de emotionele staat van een kind. Kinderen en ook volwassenen hebben meer succes wanneer ze emotioneel intelligent zijn. Ze kunnen hun emoties beter leren onder controle houden doordat hun moeite wordt beloond met een positief, krachtig emotioneel gevoel.

“Yes, ik kan dit!”

Spelen - Drijven en zinken

Verbinden met je kind

Wist je dat naast dat het goed is voor je kind dat het ook goed is voor de relatie tussen jou en je kind? Kinderen leren spelen van hun ouders en natuurlijk leer jij als ouder ook spelen van je kind. Dit zorgt ervoor dat je een leuke tijd samen kunt hebben. Speel is wat vaker samen een spelletje of ga erbij zitten als je kind met lego aan het bouwen is.

Op school wordt steeds minder bewogen

Op school wordt er steeds meer tijd besteed aan methodes. Alleen in de pauzes kunnen kinderen echt daadwerkelijk nog spelen (op de kleuters na natuurlijk). Zorg ervoor dat je kind buiten schooltijd wél aan genoeg beweging toe komt.

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

Regelmatig actief spelen zorgt ervoor dat een kind kan ontwikkelen tot een gelukkige, gezonde, succesvolle volwassene. Geef kinderen de ruimte om te spelen en te ontdekken.

Waar speelde je vroeger graag mee?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang

Sinterklaas activiteiten voor de Buitenschoolse opvang

Het is weer tijd voor Sinterklaas activiteiten. Op de Buitenschoolse opvang vinden de kinderen het superleuk om spelletjes en activiteiten te doen. Pepernoten bakken is natuurlijk één van de activiteiten, maar in deze blog zet ik een aantal activiteiten op een rijtje die je kunt doen op de BSO tijdens de Sinterklaastijd.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com