Creativiteit stimuleren in de klas lijkt moeilijker dan het is. Je hoeft niet per se een knutselactiviteit aan te bieden om creativiteit te stimuleren. Maar wat kun je dan nog meer doen?

In principe is ieder kind creatief. Maar waar het bij de een gemakkelijk tot uiting komt, duurt het wat langer bij andere kinderen. Sommige kinderen hebben een voorbeeld of inspiratie nodig om aan de slag te kunnen. Het is belangrijk dat je dit aanbied. Denk aan filmpjes en foto’s met voorbeelden, maar ook kun je de kinderen samen laten brainstormen.

De rugzak - Sarah Surgey

Creatieve klaar opdracht

Zorg ervoor dat de kinderen altijd een creatieve opdracht hebben als hun (zelfstandige) werk af is. Zo kunnen ze op de vrije momenten aan de slag met hun creatieve ontwikkeling. Een uitdagende tekenopdracht of een leuke lijnentekening die kinderen af moeten maken. Er zijn zat leuke opdrachtjes te vinden op het internet.

Liedjes

Zing liedjes. Zing tussen de reken- en taallessen een lied met de hele klas. Het kan een standaard liedje zijn of kies samen een lied uit op dat moment. Je kunt er ook voor kiezen om een liedje te koppelen aan een bepaalde activiteit. Zeker in de kleuterklassen is dit een leuke toevoeging aan de lessen. Zing bijvoorbeeld het liedje “Smakelijk eten” voor de eetmomenten of een liedje voor het opruimen.

Woordkaarten

Striptekenen

Geef de kinderen elke dag een kwartiertje om een stripje te tekenen over wat ze die dat hebben meegemaakt. Zo kunnen ze de dag goed verwerken en kunnen ze later terug zien hoe ze zichzelf over een bepaalde gebeurtenis voelde. Ook kun je ervoor kiezen om aan het einde van de week ieder kind de leukste strip van zijn of haar week te laten kiezen en deze op een groot vel papier plakken samen met die van alle klasgenoten. Zo kunnen ze de week erop elkaars strips bekijken en zien hoe een ander een bepaalde gebeurtenis heeft beleefd.

Energizers

Doe drama spelletjes. Er zijn verschillende energizers op internet te vinden die hiervoor perfect geschikt zijn. Het hoeft maar een paar minuutjes te duren en de meeste kinderen zijn hier dol op. Energizers zijn niet alleen goed voor de creativiteit, maar juist ook voor kinderen die het moeilijk vinden om een tijd stil te zitten. Zo kunnen ze af en toe toch even bewegen.

Op google vind je veel leuke energizers. Hieronder vind je een paar van mijn favorieten.

Wie is het?

Kies één kind die de spelleider is. Deze spelleider neemt 1 persoon uit de klas in gedachten.

Iedereen gaat staan. Om de beurt mag er iemand uit de klas een “ja of nee” vraag stellen om er samen achter te komen wie de spelleider in gedachten heeft.

Hoeveel vragen moeten er gesteld worden door de klas om er achter te komen wie de spelleider in gedachten heeft?

Commando

Er wordt een spelleider gekozen. Deze persoon mag de andere kinderen bevelen geven. Als hij het bevel begint met Commando dient het opgevolgd te worden. Bijvoorbeeld: “Commando vuisten op tafel”. Maar wanneer er alleen “Ga staan” wordt gezegd, mag het bevel niet worden opgevolgd. Wie dan toch het bevel opvolgt is af.

Samen tellen
Dit is een leuke om te oefenen met tellen. Laat de kinderen tot tien tellen. Begin bij 1 en eindig met 10. Er mag maar één getal achter elkaar worden gezegd door een leerling. De volgorde van kinderen is willekeurig. Op het moment dat er twee of meer het getal tegelijkertijd zeggen moet er weer opnieuw begonnen worden bij 1. Ga zo door totdat het cijfer tien bereikt is. En als dit te makkelijk is… Kun je altijd doorgaan tot 20.

Niet te veel regels

Regels en structuur zijn uiteraard belangrijk voor kinderen. Maar het is belangrijk dat je ze ziet als een kader waarbinnen ze hun gang kunnen gaan. Wanneer je te veel regels oplegt kan je je kind beperken in zijn of haar vindingrijkheid en fantasie. Het is juist goed dat af en toe de grenzen op gezocht worden om voor een andere aanpak te gaan. Laat kinderen zelf ontdekken en probeer ze daarin niet te veel in een bepaalde richting te duwen.

Woordkaarten

Creatieve opdrachten

Uiteraard horen knutselactiviteiten thuis in het rijtje. Deze activiteiten zijn belangrijk om de creativiteit extra te stimuleren. Wees je ervan bewust dat er kinderen zijn die een voorbeeld nodig hebben, maar dat er ook kinderen zijn die hun fantasie graag de vrije loop laten. Probeer dus niet altijd een voorbeeld te maken, maar laat de kinderen ook eens zelf iets maken. Geef ze verschillende materialen en laat ze iets maken. Denk aan een Sneeuwpop in de winter, een ijsje in de zomer of een robot wanneer je hierover werkt.

Lekker vervelen

Wees niet bang dat kinderen zich vervelen. Soms is het juist goed om de dag even niet vol te plannen met activiteiten. Uiteraard is alles leuk en leerzaam, maar probeer dit eens los te laten. Je hoeft niet altijd voor entertainment te zorgen. Op deze manier zullen kinderen zelf moeten bedenken hoe ze zich gaan vermaken. Dit prikkelt creativiteit en innovatie.

Verhalen schrijven

Verhalen schrijven is een vorm van creativiteit en fantasie stimuleren. Laat de kinderen een verhaal afschrijven of zelf een verhaal verzinnen. Zo kun je kleine activiteiten doen door ze een aantal woorden te geven die ze in een verhaal moeten verwerken of een klein verhaaltje te geven waarvan ze het einde af mogen schrijven.

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.

Veel leesplezier!

Joanne Glaudemans

Blogster & Pedagogisch Medewerker

De kinderen van nu zijn de werknemers van de toekomst. Creativiteit is een van de vaardigheden die de kinderen nodig hebben in hun werk later. Het is dus belangrijk dat we onze kinderen helpen met het stimuleren van hun creativiteit.

Op welke manier stimuleer jij creativiteit in de klas?

Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.

Lees nu ook...

Versiering voor het perfecte Sinterklaasfeest

Versiering voor het perfecte Sinterklaasfeest

De gezelligste maand van het jaar komt er weer aan. De decembermaand. En natuurlijk kunnen we het sinterklaasfeest niet vergeten. Daarom heb ik de benodigdheden voor een geslaagd sinterklaasfeest op een rijtje gezet.

Lees meer
Oppasser voor een dag

Oppasser voor een dag

Pleun weet nog niet wat ze later worden wil. Juf heeft het aan alle kinderen in de klas gevraagd, maar Pleun kan niet kiezen, er zijn zoveel leuke beroepen.

Lees meer

Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!

Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.

In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.

Veel (lees)plezier !

Get In Touch

Whatsapp: +31 6 17462298

Email: info@inspirationnl.com