Niets is zo fijn als het ontvangen van een compliment. Tegenwoordig strooien we met complimenten. Je wilt kinderen uiteraard op een positieve manier stimuleren, maar kun je kinderen ook te veel complimenten geven waardoor ze egocentrisch of arrogant kunnen worden ?

Door een compliment te geven stimuleer je niet alleen positief gedrag, maar je draagt ook een steentje bij voor het positieve zelfbeeld en zelfvertrouwen van een kind. Wanneer complimenten op de goede manier gegeven worden zal je een kind nooit te veel complimenten kunnen geven. In deze blog geef ik tips over het geven van complimenten waar je kind iets mee kan.

Wees duidelijk

Als er iets is wat belangrijk is in het contact met kinderen dan is het duidelijkheid. Wees duidelijk en concreet in je complimenten. “Goed zo” of “Goed gedaan” zijn vage complimenten. Benoem wat er goed ging door goed te bekijken wat je kind nu werkelijk doet. “Wat goed dat je zelf je jas dicht hebt gedaan.” is daarvan een voorbeeld. Op deze manier laat je duidelijk aan het kind zien waarover je een compliment geeft.

Wees snel

Hoe sneller, hoe beter. Hoe dichter het compliment op de activiteit zit hoe duidelijker het voor het kind is waar het over gaat. Op deze manier kunnen ze goed snappen wat je bedoelt. Zeker bij jonge kinderen is dit een belangrijke tip aangezien zij vaak snel weer afgeleid zijn door iets anders.

Uiteraard moet je ook weer opletten dat je met je compliment geen concentratie weg haalt. Is je kind druk bezig met een activiteit wat hij of zij moeilijk vind, laat het compliment dan even achterwege. Wellicht dat je er aan het einde van de activiteit op terug kunt blikken.

Wees eerlijk

Voor iedereen is het duidelijk of je een compliment merkt of niet. Als je iets niet vind dan zal je compliment minder krachtig zijn. Zeker bij oudere kinderen raad ik niet aan om een compliment te geven die je niet meent. Op deze manier kun je juist onzekerheid aanwakkeren in plaats van zelfvertrouwen. Wees je ervan bewust dat niemand overal goed in is. Ieder kind heeft zijn of haar kwaliteiten.

Ook moet je er van bewust zijn dat je soms geen compliment moet geven, maar een stimulerende vraag of opmerking. Wanneer je kind iets heel makkelijk en snel doet, zonder weinig inspanningen, dan kun je een vraag stellen als “Ik zie dat je bent begonnen met een mooie tekening, wat ga je tekenen ?” of “Wow, ben je aan het bouwen met de blokken. Wat ga je voor moois maken ?”. Weer een mooi moment om naar een compliment toe te werken wanneer het gelukt is 🙂

Wees realistisch

Het is belangrijk om het compliment te laten passen bij de ontwikkeling van het kind. Wees niet overdreven positief. Complimenten als “Je bent de beste!” “Je bent fantastisch” zijn leuk om af en toe te benoemen, maar kunnen ook een kind oproepen tot presteren. Op deze manier kan een kind een gevoel krijgen om telkens weer aan ‘die lat’ te moeten tippen. Wees redelijk, want wat voor het ene kind knap is, hoeft voor een ander kind niet knap te zijn omdat hij of zij al verder is in de ontwikkeling.

Complimenten geven
Complimenten geven

Gebruik verschillende soorten complimenten

Er zijn veel verschillende soorten complimenten. Hieronder zal ik er 5 benoemen. Door te wisselen tussen de soorten complimenten kun je een positieve sfeer creëren tussen jou en kinderen, maar uiteraard kun je deze tips ook gebruiken voor volwassenen.

Een bedankt compliment

Een compliment waarbij je gebruik maakt van een dankjewel of een bedankt. Bedank een kind dat hij of zij een ander kind hebben geholpen “Wat lief dat je … hebt geholpen met het strikken van haar veters, dankjewel!” of “Bedankt dat je … voor mij hebt gedaan.” Misschien dat je er zelfs niet altijd van bewust bent dat dit ook een vorm van complimenteren is.

“Wat lief dat je … hebt geholpen met het strikken van haar veters, dankjewel!”

Een verbaal compliment

Het compliment die het meest duidelijk is, is uiteraard het verbale compliment. Je vertelt met woorden wat je vond dat er goed ging. De tips die ik benoemde kun je dan ook het gemakkelijkst toepassen op de verbale complimenten.

“Wat heb jij goed je best gedaan. Je hebt je schoenen zelf aangetrokken en ook je jas is al dicht.”

Een non-verbaal compliment

Het non-verbale compliment is een compliment waarbij je door middel van je lichaam laat zien dat een kind iets goed heeft gedaan. Geef een high five, knipoog, geef een schouderklopje of steek je duim op zodat je kind ziet dat het goed gaat. Dit is een compliment die je in bijvoorbeeld de klas goed uit kan delen tijdens het zelfstandig werken. Zo haal je de andere kinderen niet uit hun concentratie door te praten, maar kun je wel aan hem of haar laten zien dat het goed gaat.

Een indirect compliment

Je kunt natuurlijk ook indirect een compliment geven waar een kind bij staat. Ben je in gesprek met opa, oma, mama of papa ? Geef dan is een compliment door te vertellen wat het kind goed heeft gedaan vandaag. “Wist je dat…”, “Heb je gehoord dat ze vandaag de tafel van 5 helemaal uit haar hoofd wist ?” of “Weet je dat ze vandaag de letter … heeft geleerd ?”. Op deze manier laat je het kind en zijn familielid weten dat hij of zij iets heeft goed heeft gedaan. Deze complimenten zijn voor het zelfvertrouwen van een kind uiteraard ook bevorderend.

“Heb je gehoord dat ze vandaag de tafel van 5 helemaal uit haar hoofd wist ?”

Een vragend compliment

Ook dit soort complimenten zijn indirect. In plaats van een compliment te geven waarbij jij vertelt wat er goed ging laat je het kind nadenken. “Hoe heb je dat gedaan ?” of “Wat is jouw geheim?” zijn vragen die je op zo’n moment kunt stellen.

Hoe heb je dat gedaan ?”

Veel plezier met het geven van complimenten! Niet alleen voor de ontvanger is het leuk, maar de gever kan er ook plezier uit halen. Heb jij nog een tip voor het geven van complimenten ?

Dit blogbericht is niet gesponsord. Ik schreef dit blogbericht naar eigen mening en ervaring en kreeg niets opgestuurd of betaald.