Met een voelbak heb je gegarandeerd uren speelplezier. En hiermee oefent je kindje ook nog eens de fijne motoriek! Spelenderwijs ontwikkelen vind ik persoonlijk erg belangrijk. Zo blijft het leuk voor ieder kind!
Waarvoor is een motoriekbak?
Het is belangrijk om een goede fijne motoriek te hebben. Niet alleen op school is je kleuter bezig met de fijne motoriek, maar ook thuis. Denk hierbij aan aankleden, een boterham smeren en alles waarbij je kleuter bezig is met de beweging van zijn of haar hand, vingers en pols.
Het is dus belangrijk dat je je kleuter genoeg stimuleert in fijne motorische activiteiten. Daarvoor is een motoriekbak ideaal.
Wat is een motoriekbak dan precies?
Een motoriekbak wordt ook wel een senso(moto)rische bak, sensory speelbak, sensory bin of voelbak genoemd. Al die namen staan voor dezelfde bak: een bak met speel- en ontdekmateriaal.
Door je kind een motoriekbak aan te bieden reik je ze materiaal aan om aan de slag te gaan met hun fantasie, motoriek en zintuigen. Door bijvoorbeeld schelpjes en zeedieren toe te voegen aan een motoriekbak vol speelzand creëer je een andere fantasiewereld voor je kleintje dan met rijst en blokjes.
Dankzij dit speelgoed kun je je kind speelgoed met een open eind aanbieden. Hierdoor stimuleer je niet alleen om hun motorische ontwikkeling te vergroten, maar ook ga je de creativiteit stimuleren en gaat je kindje aan de slag met zijn of haar zintuigen.
Hoe maak ik zo’n motoriekbak?
Heel simpel. Zorg voor een bak, dienblad of ander voorwerp waar je de motoriekbak van kunt maken. Uiteraard hoeft het niet per se een bak te zijn.
Verschillende soorten van een sensory speelbak, -bord of -tafel:
Wat stop ik nu in zo’n voelbak?
Ook de materialen die je erin stopt hoeven niet moeilijk te zijn. Meestal ga ik voor kleine materialen in combinatie met grote materialen. Bijvoorbeeld (gekleurde) rijst of speelzand voor de ondergrond en blokken, dieren of ander speelgoed als speelfiguren.
Het makkelijkst is om te gaan voor een thema. Dan kun je de materialen verzamelen die passen bij het thema waarin jij de bak wilt maken. Hieronder zal ik een aantal voorbeelden delen.

Motoriekbak – Thema Strand
Het thema strand is natuurlijk een ideaal thema voor de zomerse maanden. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Zand
- Water
- Blauwgekleurde rijst, kikkererwten, bonen of pasta
- Stenen
- Schelpen
- Speelfiguren of plaatjes van zeedieren
Motoriekbak – Thema Winter
Een motoriekbak van het thema Winter kun je uiteraard perfect gebruiken tijdens de koudere periode van het jaar. Bij dit thema kun je ook gebruik maken van het weer en/of kinderen kennis laten maken met verschillende temperaturen. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- IJs
- Sneeuw
- Sneeuw of ijs dieren
- Blokken
- Handschoenen
- Scheerschuim
- Witte/blauwe rijst, kikkererwten, bonen of pasta
Motoriekbak – Thema Emoties
Op spelenderwijs met emoties omgaan werkt bij de meeste kinderen beter dan er direct op in gaan. Ook met deze voelbak kun je de sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleren. Hiervoor kun je een sensory bin ideaal gebruiken. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Emotie speelfiguren
- Gekleurde rijst, kikkererwten, bonen of pasta
- Smileys
- Vormpjes waarmee je gezichtjes kunt maken
Motoriekbak – Thema Water
Water kun je op vele manieren gebruiken. Kijk wat er kan drijven en wat er naar de bodem zinkt, maak modder met een beetje zand of laat dieren erin zwemmen. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Water
- Speelfiguren
- Voorwerpen die kunnen drijven of zinken
- Zand
- Bakjes, schepjes of zeefjes
- Blauwe rijst, kikkererwten, bonen of pasta
Motoriekbak – Thema Kerstmis
Een motoriekbak met kerst is super leuk als je het mij vraagt. Glitters, mooie kleuren en glimmende items. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- (nep) sneeuw
- Kunststof kerstballen
- Glitterslingers
- Glitters
- Pailletten in kerstkleuren en -vormen
- Scheerschuim
- Kaarsjes. Nog leuker… Nep waxinelichtjes op batterij
- Witte/groene/rode rijst, kikkererwten, bonen of pasta
Motoriekbak – Thema Feestdagen
Natuurlijk kun je voor alle feestdagen een motoriekbak maken. Denk aan Pasen, Valentijnsdag of Carnaval Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Ballonnen
- Paaseieren
- Hooi of stro
- Serpentine
- Confetti
- Hartjes
- Glitters
- Verschillende kleuren rijst, kikkererwten, bonen of pasta
Motoriekbak – Thema Dieren
Wil je samen met de kinderen in gesprek over dieren of wil je laten zien dat de dieren allemaal anders zijn? Dan is een motoriekbak hier handig voor. Ga samen kijken welke voetafdrukken ze maken of laat ze lekker rondrennen door het water. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Zand
- Water
- Gekleurde rijst, kikkererwten, bonen of pasta
- Dieren speelfiguren of plaatjes
- Doekjes
- Een huisje van de dieren (of onderdeel hiervan zoals een hekje)
- “Onderdelen” van dieren zoals veertjes of plaatjes van een voetafdruk
Motoriekbak – Thema Herfst
Zelf vind ik dit een leuk thema om de motoriekbak over te maken. Je kunt de kinderen namelijk ook heel makkelijk meenemen in het proces van het maken van de motoriekbak. Neem ze lekker mee naar buiten en verzamel samen herfstmaterialen voor in de bak. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Herfstdieren (spinnen, egels, etc…) of kabouters als speelfiguren
- Rijst, kikkererwten, bonen of pasta in herfstkleuren
- Herfstmaterialen (Takjes, eikeltjes, kastanjes, boomschors, bladeren…)
- Mos
- (nep) paddenstoelen
- Stenen
Motoriekbak – Thema Cijfers & Tellen
Aan de slag met cijfers en tellen? Ook hiervoor kun je peuters of kleuters een motoriekbak aanbieden. Op deze manier kunnen ze op spelende wijze aan de slag. Stimuleer ze door zelf een keer te tellen of de cijfers te benoemen. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Cijfers. Kan een voorwerp zijn in een cijfervorm of een plaatje of voorwerp met een cijfer erop. Gebruik desnoods een plaatje met een cijfer erop uit een bordspel.
- Rijst, kikkererwten, bonen of pasta in vrolijke kleuren
- Dobbelstenen
- Voorwerpen die je kunt tellen
Lees nu ook… 6 activiteiten met getallen
Motoriekbak – Thema Voertuigen
Voor ieder kind blijft het leuk om volwassenen “na te doen”. Zo ook met het rijden, vliegen of varen met voertuigen. Gebruik dit als idee om een sensomotorische bak op te baseren. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van bijvoorbeeld:
- Voertuigen (Boten, auto’s, vliegtuigen…)
- Rijst, kikkererwten, bonen of pasta in kleuren passend bij het voertuig. Denk aan blauw voor het water van een boter, wit/blauw voor de wolken en de lucht voor een vliegtuig, etc.
- Scheerschuim of watjes als wolken
- Onderdelen van voertuigen. Zoals wieltjes, een stuur, etc.
- Zand
- Obstakels waar de voertuigen overheen kunnen zoals stenen
Welke materialen kan ik ook nog aan denken?
Natuurlijk zijn er nog een hoop meer materialen en thema’s die je kunt gebruiken. Hieronder zal ik een rijtje maken van de materialen en het speelgoed dat ik regelmatig gebruik. Ik ga meestal voor kleine voorwerpen die ik gemakkelijk weer van de grote kan scheiden. Het speelgoed dat ik gebruik is speelgoed dat gemakkelijk weer schoongemaakt kan worden en geen rijst of iets ander ingestopt kan worden. Zo is het daarna ook nog bruikbaar.
Kleine materialen:
- Zand
- Water. Ook leuk om een kleurtje te geven met voedingskleurstof.
- Ongekookte rijst. Deze kleur ik vaak met azijn & voedingskleurstof
- Ongekookte pasta. Deze kleur ik vaak met azijn & voedingskleurstof
- Ongekookte bonen. Deze kleur ik vaak met azijn & voedingskleurstof
- Gelballetjes/Orbeez
- Gepofte rijst
- Scheerschuim
- Pailletten
- Ongekookte rijst
Grote materialen:
- Speelfiguren. Dieren, Playmobil/Lego poppetjes, houten poppetjes…
- Schepjes, zeefjes, harkjes, (kunststof) bestek, kwasten…
- Bakjes, bekertjes of emmers
- Een speel pincet
- Bouwmaterialen zoals blokken
- Touw als obstakel. Om te spannen door de gaatjes van een bak.
- Gelamineerde plaatjes. Van cijfers, over een thema…
- Wasknijpers
- Natuurlijke materialen. Zoals takjes, bladeren, stenen, schelpjes…
- Een stuk nep gras
- Ballen
- IJsblokjes houder
- Cupcake vormpjes
- Dobbelstenen
- (koek)vormpjes
- Houten cijfers, vormen en figuren
- Kosteloos materiaal. Bijvoorbeeld kurk, dopjes, knopen, wc-rollen…
Ook leuk om te gebruiken:
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Wil je meer over mij leren? Neem dan even een kijkje op deze pagina.
Veel leesplezier!
Natuurlijk is dit maar een kleine impressie van wat je kunt gebruiken wanneer je een motoriekbak wilt maken. Hopelijk heb ik jouw creativiteit ook een beetje gestimuleerd 😉
Wat zou ik nog aan het lijstje voor leuke materialen toe kunnen voegen?
Let je wel even op dat je geschikte materialen gebruikt voor de juiste leeftijd. Kinderen die nog veel in hun mond stoppen zijn nog niet klaar voor de materialen waar ze in zouden kunnen stikken. Hoe oud je kind ook is, zorg dat je altijd zicht hebt wanneer ze met kleine materialen spelen.
Het is mogelijk dat deze post affiliatielinks of reclameblokken bevat of geschreven is in samenwerking met een bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over de gesponsorde blogs, affiliatie en samenwerkingen die je op mijn site vind. Dankzij deze mogelijkheden kan inspirationnl.com blijven bestaan. Hier zijn voor jou als lezer geen kosten aan verbonden.
Lees nu ook...
Zo heb je altijd de juiste kinderfiets!
Een kinderfiets voor jouw kind vinden is lang niet altijd even makkelijk. Want waar moet je nu precies op letten? In deze blog help ik je een handje voor het vinden van de beste kinderfiets voor jouw zoon of dochter.
Zo richt je een kleine kinderkamer in
Super leuk een kinderkamer inrichten! Maar wat nu als je een kleine kamer hebt om in te richten? Dan moet je creatief zijn met de ruimte.
Het leukste buitenspeelgoed voor peuters en kleuters
Ben je op zoek naar leuk buitenspeelgoed voor je peuter of kleuter? Ik heb speelgoed op een rijtje gezet om het buiten spelen nog leuker te maken!
Hoi, ik ben Joanne en ik heet je welkom op mijn blog!
Inspirationnl.com is speciaal voor jou. Of je nu een ouder bent, werkt met kinderen of graag mijn leven volgt. Hier vind je dagelijks entertainment en inspiratie op het gebied van lifestyle, onderwijs en opvoeding.
In de webshop vind je educatief materiaal om te gebruiken thuis, in de klas, op de Buitenschoolse opvang of op het kinderdagverblijf.
Veel (lees)plezier !
Get In Touch
Whatsapp: +31 6 17462298
Email: info@inspirationnl.com
Op het kinderdagverblijf waar ik werkte hadden we een zandbak en deze was bij veel kids favoriet. De motorische ontwikkeling is voor de kleine kinderen zo belangrijk
Wat een geweldige manier om de ontwikkeling van je kinderen te stimuleren. En het is nog eens budgetvriendelijk en makkelijk om thuis zelf te doen. Dankjewel voor de leuke tips.
Oooh als kind vond ik de “waterbak” en de “zandbak” die binnen stonden echt geweldig. Zo uitgebreid als in je blog waren ze niet. Maar ik kon mij er uren bij vermaken. En net wat Nicole ook aangeeft het hoeft allemaal niet zo duur te zijn en is thuis prima te realiseren.
Het lijkt me goed voor de ontwikkeling van je kind. Volgens mij heeft mijn nichtje ook zoiets.